Zelf je schoorsteen vegen?

Donderdag 13 februari 2025

[Sponsored artikel] - Knetterend haardvuur is heerlijk op koude dagen. Het kuisen van de schoorsteen is wel belangrijk: voor een goede trek en om brandgevaar te voorkomen. Is de schoorsteen eigenlijk gemakkelijk zelf te vegen?
Zelf je schoorsteen vegen?

Waarom is schoorsteenvegen nodig? Bij het stoken van een doorkijkhaard of een kachel ontstaan roet en een teerachtige aanslag die zich aan de schoorsteenwanden hecht. Als dat zich ophoopt, kan het vuur vatten en een schoorsteenbrand veroorzaken. Dit wil je echt vermijden. Een schone schoorsteen zorgt dus niet alleen voor een beter vuurtje, maar voorkomt ook zeer gevaarlijke situaties. Een must dus.

Zelf je schoorsteen vegen: kan dat?
Ja, dat kan. Maar of het een goed idee is, hangt af van hoe comfortabel je bent met ladders en roet. Als je schoorsteen goed bereikbaar is en je geen hoogtevrees hebt, dan kan je met de juiste materialen zelf aan de slag. Maar het klusje is niet voor watjes. Met een schoorsteenveegset (met een borstel en flexibele stokken), werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een zeer degelijk stofmasker ben je voorzien.

Hoe ga je te werk?
Sluit de haardopening goed af zodat het roet niet allemaal in je woonkamer valt. Klim dan (voorzichtig!) het dak op en plaats de borstel in de schoorsteen. Beweeg de borstel op en neer terwijl je de stokken verlengt. Eigenlijk is het niet meer dan dat.

Wanneer schakel je een professional in?
Als je schoorsteen moeilijk bereikbaar is, of je liever niet zelf op een ladder klimt, dan is het slim om een professional in te schakelen. Niet onbelangrijk om rekening mee te houden: een schoonmaakbeurt door een erkende schoorsteenveger is vaak verplicht voor je verzekering.
Ook als je een nieuwe kachel installeert of last hebt van een slechte trek, kan een expert kijken of er geen opstoppingen of andere problemen zijn met je schouw.

Hoe vaak moet je vegen?
Gebruik je je haard of kachel regelmatig? Dan is het aan te raden om minstens één keer per jaar te vegen. Stook je vaak? Dan doe je het best twee keer per jaar, bijvoorbeeld in het voor- en najaar. Zo blijft je haard dus veilig branden, én vermijd je stinkende rook in huis. Twijfel je? Dan kan een extra controle nooit kwaad. En vergeet ook niet om droog, onbehandeld hout te stoken. Nat hout geeft meer rook en behandeld hout zorgt voor meer teer die blijft hangen in de schouw. Better safe than sorry!


[Sponsored artikel]



Links

www.m-design.be

Tags

Wonen, interieur, haard, open haard, doorkijkhaard, kachel, vuur, gashaard, houtkachel, vlam, sfeerhaard, schoorsteen, vegen, veger, duurzaam, vlambeeld, #mdesign

Gerelateerd nieuws
Slapen in Ikea
Nederlandse winkels openen na sluitingstijd hun deuren als 'Hotel Ikea' op wereldslaapdag op 14 maart.
lees verder
 
Trenddag Liminal World
lees verder
Stel jouw droombadkamer samen
[Sponsored artikel] - Wanneer je de badkamer gaat inrichten wil je natuurlijk niet over één nacht ijs gaan bij het nemen van beslissingen. De ruimte moet functioneel en logisch ingedeeld zijn en daarnaast een fijne sfeer hebben.
lees verder
Interieur Trend Event 2025
De Woonindustrie organiseert op maandag 3 maart in Nieuwegein het Interieur Trend Event, waar interieurprofessionals inzicht krijgen in de trends voor voorjaar 2025.
lees verder
Christine Boland lezing FFD
Van 2 tot 5 juni 2025 vindt in Kortrijk de vierde editie van Flanders Flooring Days plaats. Trendanalist Christine Boland verzorgt op 5 juni een keynote over de invloed van de huidige tijdsgeest op interieur- en vloerenontwerp.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden