De omzet steeg hiermee voor het zevende kwartaal op rij, maar was wel minder sterk dan in het eerste kwartaal (1,8%). Dit meldt CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel.
De foodsector zette in het tweede kwartaal 0,7% meer om, de non-foodsector daalde met 0,4%. Dat kwam vooral door winkels in consumentenelektronica (- 3,7%).
De omzet van winkels in woninginrichtingsartikelen (zoals meubels, gordijnen en vloerbedekking) steeg in het tweede kwartaal met 6,7%! Vorig kwartaal was dat nog 2,8%. Ook keukenwinkels en bouwmarkten boekten een plus van 3,2% respectievelijk 5,3%. Hiermee wisten de woonbranches de opwaartse lijn van de afgelopen jaren vast te houden. De keukenwinkels boeken al sinds het laatste kwartaal van 2013 omzetgroei en de omzet van de woninginrichters neemt toe sinds het derde kwartaal van 2014.
Ondanks de positieve ontwikkelingen in de laatste jaren lag het omzetniveau van woonbranches nog altijd circa 20% onder de top die rond 2007 werd bereikt. De woonbranches hebben lang te lijden gehad van de crisis. De meeste woonbranches zagen hun omzet pieken rond 2007, vlak vóór de crisis, en bereikten pas het dieptepunt in hun jaaromzet rond 2013. Zo lag in 2013 de jaaromzet van winkels in woninginrichtingsartikelen 27% lager dan in 2007 en zetten winkels in keukens zelfs bijna 37% minder om! Ook de bouwmarkten deden in die periode een flinke stap terug en verloren bijna een kwart van hun omzet.
In het tweede kwartaal van 2016 zijn de internetverkopen wederom veel harder gegroeid dan de omzet van fysieke winkels. De totale online omzet steeg in het tweede kwartaal met ruim 20%, pure webwinkels met bijna 24%, multi-channelers met bijna 16%.
Links
www.cbs.nl
Tags
Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen