De aantrekkende economie zorgde voor toenemende bestedingen. Gevolg was dat na de stijging in het eerste kwartaal, de leegstand in het volgende kwartaal voor het eerst sinds 10 jaar niet meer toenam, zo meldt Locatus, een bureau met onafhankelijke winkelinformatie voor de Benelux.
In de tweede helft van het jaar nam deze zelfs verder af zodat op 1 januari 2016 de leegstand 7,4% is, 0,1% lager dan begin 2015. Het totaal aantal leegstaande panden nam af van 16.755 naar 16.562.
Na de faillissementen van de afgelopen weken lijkt het waarschijnlijk de leegstand weer zal toenemen, hoewel ook afhankelijk is van een eventuele doorstart van de MacIntosh Retail Group en/of V&D.
Er zijn wel verschillen in de bezettingsgraad: centra van de 17 grootste steden (leegstand van 7,2% naar 6,9%) doen het beter dan de middelgrote (van 11,6% naar 11,9%). In de wijk- en buurtcentra loopt de leegstand ook terug (van 8,6% naar 8,1%). Meubelboulevards krabbelen na jarenlange toename langzaam uit het dal, van 9,4% naar 9,3%.
Stadsdeelcentra presteren het slechtst (denk hierbij aan Den Haag Leyweg, Eindhoven Woensel en Haarlem Schalkwijk). Hierbij liep de leegstand op van 7,9% naar 9,4%.
Links
www.locatus.com
Tags
Nieuws, interieur, inrichting, meubel, wonen, woning, woon, meubel, meubelwinkel, meubelretail, meubelsector, meubelhandelaar, winkelier, retail, shop, outlet, winkel, filiaal, boulevard, meubilair, consumptie, consument, woninginrichting, uitgaven, bestedingen, vertrouwen, economie, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, werkloosheid,werkgelegenheid, omzet, detailhandel, detaillist, centrum, winkelcentrum, meubelboulevard