WDSTCK: De Altar

Dinsdag 02 december 2014

Leuk met een goed verhaal: een tafel uit één ongeschonden boomplank. Jesse Sanderson ontwierp de Altar. 'Als het aankomt op ontwerp en creatie is een ding duidelijk: de natuur heeft ons niet nodig.'
WDSTCK: De Altar

De WDSTCK-ontwerper laat de boom de vorm dicteren en vereeuwigt natuurlijke meesterwerken als gebruiksobject.

In hoeverre is het eerbiedig om een eeuwenoude boomplak met authentieke tekening in stukken te verdelen, om deze vervolgens weer als een onsamenhangend geheel aan elkaar te plakken? Wat blijft er over van de meesterwerken waar moeder natuur zo hard haar best op heeft gedaan? De uitzonderlijke blokken gesteende of houten stammen die zich over de jaren cel voor cel hebben gevormd? 

 

Immens Alta(a)r

Geboeid door dit soort vragen ontwierp Jesse Sanderson de Altar, een tafel uit één ongeschonden boomplak, gedragen door een fragiel frame. Jesse: ‘Een boom bestaat uit een netwerk aan lagen, scheuren, vlammen en groeven, zoals de lijnen en rimpels op je huid. Jaar na jaar worden die lijnen complexer en krijgt je huid diepere groeven en meer karakter. Een boom vormt zich op dezelfde manier, maar dan laag voor laag van binnen naar buiten. Wanneer je daar een uitsnede van maakt, verschijnt er een gewelfde omlijsting met daarin een tekening waaruit de boomgroei is af te lezen. De Altars bieden me de kans dit soort natuurlijke meesterwerken te vereeuwigen als gebruiksobject.’ Bij het vinden van de juiste stam is Jesse in staat uitzonderlijk grote Altar exemplaren tot wel acht meter lang uit één boomplak te creëren. Een voorbeeld van zo’n immense Altar is bijvoorbeeld te vinden bij conceptstore SPRMRKT in Amsterdam.

 

Europees hout

Jesse kiest bewust voor Europees, liefst inlands, hout in tegenstelling tot het tropische hout dat veelal voor tafels wordt gebruikt. Jesse: ‘Europees hout past qua uitstraling van nature in onze omgeving. Waarom zou je het op een ander continent willen zoeken, als je dichter bij huis genoeg bijzondere stammen van eiken, plataan, iepen en esdoorn kunt vinden. Ons lokale hout mag ook worden gezien.’

 

Van Free Flow naar Clean Cut

De naam Altar is te herleiden naar de manier waarop de boomplank wordt gedragen door een fragiel metalen frame. Elk blad wordt intensief afgewerkt met een uiterst matte lak waardoor de originele boomtekening goed zichtbaar blijft. De Altars zijn verkrijgbaar in zowel een gewelfde ‘Free Flow’ versie met originele inhammen en scheuren, als de subtielere ‘Clean Cut’ met rechte zijkanten. Inmiddels is een scala aan showmodellen te vinden bij verschillende retailers door het land. 

 

 



Links

www.wdstck.eu

Tags

hout, boom, boomplank, tafel, tafelblad

Gerelateerd nieuws
 
Insolvenz voor Loddenkemper
lees verder
Modulaire Collar kasten
De Japanse ontwerper Oki Sato, oprichter van studio Nendo, heeft voor Quodes de Collar-kasten ontworpen. Deze kasten combineren functionaliteit met een sterk grafisch design en bieden eindeloze mogelijkheden voor maatwerk.
lees verder
Studio Henk in Haarlem
Studio Henk opent nieuwe winkel in Haarlem aan de Barteljorisstraat. Het is de vijfde winkel in Nederland.
lees verder
 
Nieuwe start voor Aime Té
lees verder
Nieuwe Jysk winkels
Jysk heeft woensdag 13 november drie compleet vernieuwde winkels geopend in Nederland. Zowel in Barendrecht, Breda als Stadskanaal zijn de winkels ingericht volgens het nieuwste concept van de Deense woonwinkelketen.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden