Voorkeur voor bezit meubels

Woensdag 30 oktober 2024

Leasen wordt onterecht gezien als iets voor consument met smalle beurs, zo blijkt uit recent onderzoek. De Nederlander wil meubels vooral bezitten.
Voorkeur voor bezit meubels

Liefst zes op de tien Nederlanders denkt dat mensen vooral producten en goederen huren of leasen omdat ze de aanschaf ervan niet kunnen betalen. Toch zijn het vooral de hogere inkomens die momenteel huren of leasen. En juist de verwachte lagere kosten zijn voor hen een belangrijk argument. Dit blijkt uit de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor van marktonderzoeksbureau MSI Consultants.

 

Onder een representatieve groep van 1.000 consumenten is het sentiment rondom gebruik tegenover het bezit van spullen onderzocht. Hieruit komt naar voren dat 34% van de Nederlanders momenteel producten voor minstens 1 maand huurt of least. Onder hen zijn relatief vaker mannen dan vrouwen en mensen tussen 18 en 55 jaar. De grootste liefhebbers lijken de 18- tot 35-jarigen. Een op de drie zegt het prima te vinden om uitsluitend producten te huren (en dus niet langer te bezitten).

 

De producten die de huidige gebruikers het meest noemen zijn: de private lease-auto (31%), fietsen en elektronica, zoals smartphones en laptops (allebei 23%), huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines (21%) en gereedschap en machines (14%). Belangrijkste redenen om die niet te bezitten zijn financieel van aard: geen directe hoge kosten bij aanschaf en het gegeven dat kosten van onderhoud en reparatie bij de verhuurder liggen.

 

Saillant is dat veel consumenten ten onrechte denken dat leasen of huren iets is voor mensen met een (te) smalle beurs. 61% Zegt dat Nederlanders hier vooral voor kiezen omdat de aanschaf van het betreffende product te veel in de papieren zou lopen. In werkelijkheid zijn huurders juist de mensen die goed verdienen. Bijna 40% van de ‘hoge inkomens’ (meer dan € 50.000 bruto per jaar) zegt dit momenteel te doen, terwijl dit onder lage inkomens (tot € 30.000 bruto per jaar) slechts 25% is.

 

Ironisch genoeg spelen voor deze goed verdienende Nederlanders juist de verwachte lagere kosten een belangrijke rol. Door te huren kunnen ze zonder hoge uitgaven iets veranderen in huis met bijvoorbeeld het plaatsen van kunst en meubels, zegt 52% van de mensen met een hoog inkomen. Hoeveel we ook verdienen, producten die we op onze huid dragen zijn een brug te ver. Daar krijgen we – zelfs de liefhebbers van huren - namelijk de rillingen van. Zo moet 42% van de ondervraagden er niet aan denken gebruikte juwelen te dragen, en zegt 41% hetzelfde over kleren. Ook gruwelen we van het gebruik van accessoires voor onze huisdieren, zoals kooien en manden. Hierbij lijkt het hygiënisch aspect een rol te spelen: bijna vier op de tien Nederlanders noemt het huren van spullen vies.

 

Waar leasen vooral gebeurt onder de jongere Nederlanders, zijn liefhebbers van het bezitten van spullen oververtegenwoordigd onder ouderen. Consumenten van 56 jaar en ouder zijn significant vaker dan andere leeftijdsgroepen eigenaar van meubels, huishoudelijke apparaten en fietsen.

 

Zij voeren als belangrijkste argument aan dat ze de volledige controle willen hebben over hoe en wanneer ze het product gebruiken. Daarna speelt het financiële plaatje de belangrijkste rol. Want terwijl huurders verwachte lagere kosten als argument noemen, doen bezitters dat op hun beurt ook: 50% denkt dat het op langere termijn goedkoper is dan huren. Een gevoel van status speelt overigens nauwelijks een rol. Slechts 11% noemt dit als een reden.

 

Meubelen

Voor de productgroep meubelen zijn er nog enkele specifieke onderzoeksresultaten voor Interieurjournaal op een rij gezet:

 


- Van alle mensen die nu een of meer producten least (34% van de 1.000 ondervraagden), zegt 13% dat hij of zij meubels least;


- Op de vraag 'Van welk(e) product(en) die u nu least of huurt had u enkele jaren geleden nooit gedacht dat u die/deze zou huren?’ antwoordt 6%: meubels;


- Van de huidige huurders/leasers zegt 4% spijt te hebben van het leasen/huren van meubels;


- Op de vraag 'In welke van de onderstaande productcategorieën overweegt u binnen nu en twee jaar te leasen of te huren voor een langere tijd (minimaal één maand)?’ antwoordt 4%: meubels. Daarmee scoort het behoorlijk laag. Veel productcategorieën zitten er namelijk (ruim) boven;


- Op de vraag 'Welke van de onderstaande productcategorieën zal u nooit overwegen om een product te huren voor een langere tijd (minimaal één maand)?’ zegt 33%: meubels. Voor de context: dat is een hoog percentage. Daarmee staat de categorie, na juwelen (42%), kleding (41%) en baby-uitzet (36%) op een gedeelde vierde plaats;


- 11% van de Nederlanders zegt te gruwelen van de gedachte om ooit meubels te huren;


- Op de stelling ‘Meubels en woondecoratie moeten van mijzelf zijn om mijn huis echt als thuis te laten voelen’ is liefst 71% het eens. Onder mensen van 56 jaar en ouder is dat zelfs 76%. Op diezelfde stelling is 21% het niet eens en niet oneens (neutraal dus) en is 8% het oneens.



Het lijkt er sterk op dat er nog geen grote markt is voor het leasen van meubels. De Nederlander lijkt er simpelweg (nog) niet aan toe te zijn.



Links

www.bureaubusskruit.nl
www.msiconsultants.nl/nationale-keuzestress-monitor/

Tags

nieuw, interieur, onderzoek, leasen, leasegedrag, auto, meubelen, kleding, privatelease, controle, gebruik, bezit, uitgaven, huis, inkomen, consumenten, senioren, landgenoten, apparaten, fiets, #bureaubusskruit, #nationalekeuzestressmonitor, #msiconsultants

Gerelateerd nieuws
Elho introduceert wijnpot
Met de feestdagen voor de deur komt Elho, de Nederlandse specialist in duurzame plantenpotten, met een bijzonder nieuw product: de Elho wijnpot.
lees verder
Surseance Casa
Casa zit in acute liquiditeitsproblemen. Daarom heeft het in België bescherming aangevraagd tegen schuldeisers om vervolgens tijd te krijgen om via een reorganisatie een faillissement af te wenden.
lees verder
 
Hometex Winter: trends 2025
lees verder
Nieuwe directeur Inretail
Het bestuur van Koninklijke Inretail heeft Arno Commandeur (58) unaniem benoemd tot zakelijk directeur van de brancheorganisatie voor ondernemers in non-food retail.
lees verder
 
Toekomst van werken
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden