Vlaams minister bezoekt VdS Weaving

Woensdag 08 mei 2024

De Vlaamse minister Matthias Diependaele bezocht eergisteren VdS Weaving en werd ervan overtuigd dat innovatiekracht is één van de sterkste troeven van de Belgische textielbedrijven is.
Vlaams minister bezoekt VdS Weaving

Foto (vlnr): Daphne Renier (product manager textiel Fedustria), Jan Van den Bossche (coo VdS), Myriam Van Neste (Centexbel), Manuel Van den Storme (VdS), Karla Basselier (ceo Fedustria), Minister Matthias Diependaele, Guy Van den Storme (ceo VdS), Patrick Rigole (voorzitter raad van bestuur VdS), Yves Cammaert (manager sociaal-juridisch Fedustria), Filip De Jaeger (cso Fedustria).


De Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, bracht 6 mei een bezoek aan VdS Weaving, een innovatief textielbedrijf gevestigd in Oudenaarde. Dit was op uitnodiging van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie en de houtinvoerhandel.

Het was de bedoeling om de minister de kans te geven zich beter vertrouwd te maken met de textielsector en zijn uitdagingen, zoals steun voor innovatie, internationale concurrentie en het belang van een meer coherent industrieel beleid.
 
VdS Weaving is een familiebedrijf actief sinds 1935 en gespecialiseerd in de productie van technische weefsels. Deze hebben functionele eigenschappen die verder gaan dan louter esthetisch. Ze bieden bijvoorbeeld bescherming tegen brand, filterende eigenschappen voor lucht of water, een ondoordringbare barrière, enzovoort.

De weefsels van VdS-Weaving worden gebruikt in veel sectoren, zoals toeleveranciers voor de auto-industrie, energie, scheepvaart, transportband, composieten, bouw, water- en stoffiltratie, transportzakken, persoonlijke bescherming, sport, landbouw, biotech, geotech, en zonnepanelen. Gedurende de geschiedenis is het bedrijf blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, vaak in samenwerking met de klant.
 
Guy Van den Storme, ceo van VdS Weaving: 'Innovatie maakt deel uit van ons DNA. Als Vlaamse KMO slagen we erin om intense partnerschappen op te bouwen met zowel grote internationale industriële spelers, innovatieve startups als wereldvermaarde onderzoeksinstellingen. De strategie van VdS Weaving is heel duidelijk: de groei van het bedrijf moet komen uit de verdere ontwikkeling van specialiteiten, zogenaamde nicheproducten, en exclusieve partnerschappen. De markt van standaardproducten is zeer concurrentieel en staat onder zware prijsdruk. Door in te zetten op zeer gespecialiseerde producten creëren wij waarde voor de klant en kunnen wij het verschil blijven maken.'

VdS Weaving heeft een intense samenwerking met Centexbel, het kennis- en onderzoekscentrum voor de textielsector, met de afdeling Energy Ville van IMEC en met kenniscentra rond lucht- en ruimtevaart.

De meeste textielbedrijven in Vlaanderen zijn kmo’s. Ze zijn vooral exportgericht (75% export) en de internationale concurrentie is dan ook groot. Om competitief te blijven moeten de bedrijven blijven innoveren en investeren, ook in moeilijke economische omstandigheden (energieprijzen, loonkosten, grondstofprijzen). In verhouding met buurlanden scoren ze naar eigen zeggen beter.

'Blijven investeren in innovatie is in ieders belang – burgers, politici en bedrijven. Want zonder innovatie kunnen onze bedrijven niet verder groeien en zo welvaart creëren. Maar innoveren vergt naast creativiteit ook veel middelen. VLAIO verricht goed werk op Vlaams niveau maar bedrijven vinden niet altijd even goed hun weg in het subsidiekluwen.
Fedustria wil textielbedrijven daarbij ontzorgen en verder begeleiden. Fedustria-leden moeten bovendien blijvend kunnen rekenen op innovatiesteun, via subsidies en fiscale incentives, ook Europees. Er is daarenboven ook nood aan meer administratieve eenvoud in het kader van onderzoek en ontwikkeling. Dit moet kaderen binnen een coherenter industrieel beleid voor Vlaanderen en België,' zegt Karla Basselier, ceo van Fedustria.
 
Minister Diependaele was sterk onder de indruk van het bedrijfsbezoek bij VdS Weaving. De minister beklemtoont het belang van het behoud van de maakindustrie in Vlaanderen door in te zetten op een krachtdadig industrieel beleid.



Links

www.fedustria.be
www.centexbel.be
www.vdsweaving.com
www.vlaio.be

Tags

Nieuws, interieur, textielindustrie, groen, duurzaam, productie, samenwerking, keten, europa, export, consumenten, informatie, voorzitter, eu, prioriteit, duurzaamheid, concurrentievermogen, kledingbedrijven, textielbedrijven, industrie, subsidie, #fedustria, #centexbel, #vdsweaving, #vlaio

Gerelateerd nieuws
Nieuwe Jysk winkels
Jysk heeft woensdag 13 november drie compleet vernieuwde winkels geopend in Nederland. Zowel in Barendrecht, Breda als Stadskanaal zijn de winkels ingericht volgens het nieuwste concept van de Deense woonwinkelketen.
lees verder
Exposanten klaar voor Hometex
Op 20 en 21 november vindt de volgende editie van Hometex Winter plaats in Bad Salzuflen, Duitsland. Meer dan 100 exposanten presenteren hier hun nieuwste collecties. Nederland is goed vertegenwoordigd met onder andere Essenza.
lees verder
 
Extra vestigingen Intr
lees verder
Diversiteit landelijk interieur
[Sponsored artikel] - Bij landelijk interieurs denkt men vaak aan de gezellige, knusse inrichting van een ouderwetse boerderij. Gehaakte gordijntjes, een emaillen scherm voor de open haard, overal kleedjes en kussentjes, en franjes aan de lampenkappen.
lees verder
Tropische collectie
Eijffinger introduceert de nieuwe behangcollectie Palm Springs in samenwerking met The Home Style Club. De collectie is geďnspireerd op het iconische Palm Springs en combineert trendkleuren met unieke patronen van palmbomen en handgebakken tegels.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden