De verkoop van spaarlampen daarentegen nam flink af met maar liefst tien procent. De dalende trend in de verkochte aantallen verlichting werd in 2010 ingezet en is vooral terug te zien in de verkoop van spaarlampen (-35%) en armaturen (-12%). De verkoop van tl-buizen bleef vrijwel constant. Volgens LightRec is de aanhoudende daling van de verkopen mede een gevolg van de nog steeds aanhoudende crisis in de bouw. Ondanks de daling in verkoop van spaarlampen zamelde Wecycle in 2013 juist méér verlichting in voor recycling.
Stijging al eerder verwacht
Al in augustus 2013 was het duidelijk dat ledverlichting sneller aan het doorbreken was dan verwacht. Deze trend blijkt inderdaad te zijn doorgezet. Producenten schatten destijds in dat het jaren zou duren voordat tl-buizen vervangen zouden worden door led. Nu blijkt dat de vervanging veel sneller gaat dan verwacht.
Openbare ruimte
De stijging is volgens LightRec vooral te danken aan de toename van het gebruik van ledverlichting in de openbare ruimte. Gemeentes gaan versneld over op ledverlichting om energie te besparen en de energiekosten te drukken. Steeds vaker wordt er daarbij gebruik gemaakt van een ledlichtbron die is geïntegreerd in de armatuur: een 'ledinaire', die als één verlichtingselement wordt geïnstalleerd en vervangen.
LightRec en Wecycle
Stichting LightRec zorgt ervoor dat tl-buizen, spaar- en ledlampen en bijbehorende armaturen apart worden ingezameld en op een milieuverantwoorde manier worden gerecycled. LightRec geeft hiervoor opdracht aan de uitvoeringsorganisatie Wecycle.
Het volledige jaaroverzicht van LightRec is te vinden op www.lightrec.nl/jaarboek
Links
www.lightrec.nl
Tags
licht, verlichting, lamp