Van Cobra tot Studio Job

Dinsdag 07 april 2015

Vanaf vandaag loopt in het TextielMuseum Tilburg de tentoonstelling ‘Figuratie: van Cobra tot Studio Job’. Fascinerende figuratieve dessins, dier- en bloempatronen en een flinke portie ‘joie de vivre’ en humor.
Van Cobra tot Studio Job
Van Cobra tot Studio Job Van Cobra tot Studio Job Van Cobra tot Studio Job Van Cobra tot Studio Job

Stoffen en objecten uit de museumcollectie van een aantal belangrijke (textiel)ontwerpers en kunstenaars uit de periode 1950 tot heden. Met werk van onder andere Corneille, Frits Wichard, M.C. Escher, Jeroen Vinken, Kiki van Eijk, Jaime Hayon en Studio Job.

De Ploeg
De tentoonstelling loopt tot en met 6 maart 2016 en zoemt in op ruim vijftig jaar figuratie in het naoorlogse textielontwerp. In de getoonde ontwerpen zien we flora en fauna, portret en stedelijk landschap de revue passeren, soms met losse toets getekend, soms in een strak patroon neergezet. Een feest van herkenning zijn de stofdessins met speelse dier- en bloemmotieven van Frits Wichard en Frans Dijkmeijer voor Weverij De Ploeg. In de jaren 50 van de vorige eeuw was het gordijn Bambi in menige kinderkamer te vinden. Ook de drukke patronen van bloemen en libellen uit de stoffenreeks Multifesta, vanaf 1976 uitgebracht als gordijn- en kledingstof, zijn een groot succes.
 
Kendix
Voor Cobra-kunstenaars als Corneille en Karel Appel is het ontwerpen van kleurrijke sjaals, die als relatiegeschenk dienen, een uitstapje in de wereld van het textieldesign. Stoffenfabrikant Kendix scoorde in de jaren 70 met felgekleurde, door Popart geïnspireerde dessins. Door de teloorgang van de textielindustrie waren ontwerpers in de jaren 80 op eigen initiatief teruggeworpen. Zij gebruikten deze artistieke vrijheid en brachten eigenwijze, dikwijls handgeschilderde stoffen en imposante meubelobjecten op de markt.

Hella Jongerius
‘Dutch Design’ staat in de 21ste eeuw internationaal op de kaart dankzij topontwerpers als Studio Job, Hella Jongerius en Kiki van Eijk. Wie hun ontwerpen in de tentoonstelling ziet, begrijpt waarom. Ze weten verhalen te vertellen – ironisch, speels of poëtisch. In het karpet Underworld (foto boven) uit 2013 van Studio Job gaan vissen met monsterlijke bekken en gevleugelde duiveltjes een vreemde dans met elkaar aan. Een schalkse groet aan de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch.



Links

www.textielmuseum.nl

Tags

textiel, interieurtextiel, stof, interieurstof, gordijnstof, textieldesign, textielontwerp

Gerelateerd nieuws
Nieuwe directeur Hollandfelt
Na tientallen jaren aan het roer van Hollandfelt te hebben gestaan draagt Richard Wernekinck het bedrijf over. Zijn opvolger vond hij in Mischa de Vries, die sinds 3 jaar bij het bedrijf werkt als sales director.
lees verder
 
Nieuwe buitendienst Eurocol
lees verder
Circular Textile Days 2025
De Circular Textile Days is op 10 en 11 september 2025 voor de vijfde keer gepland. De jubileumeditie heeft als het thema: 'Transforming Mindsets: Embracing Circular Business Models in Textiles.'
lees verder
Op safari in eigen huis
De Spring Summer 2025 collectie van Pip brengt de safari naar huis. Via een mix van exotische prints, levendige kleuren en bijzondere details wordt thuis een zomerse plek!
lees verder
Samenwerking Cenci en Dersimo
Stoffengroothandel Cenci en Dersimo gaan intensief samenwerken vanuit de vestiging van Dersimo in Maassluis.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden