De vijf tips voor de beste investeringen voor meer veiligheid in en om huis:
Tip 1: Vervang je cv-ketel
Is je cv-installatie rond de 15 jaar oud? Dan doe je er goed aan om deze te laten vervangen. Een nieuwe cv-ketel werkt niet alleen zuiniger, maar is ook veiliger. Je hebt namelijk minder kans op storingen en defecten. Zorg dat je de cv-ketel vakkundig laat plaatsen en op tijd cv-onderhoud laat uitvoeren. De meeste ketels hebben elk 1-3 jaar onderhoud nodig. Hiermee voorkom je het risico op brand, lekkage én koolmonoxidevergiftiging.
Tip 2: Reinig de dakgoot
Het najaar is hét moment om de dakgoten schoon te maken. Door ze vrij te maken van oude bladeren en vuil zorg je dat het regenwater goed afgevoerd kan worden. Probeer de goten minimaal één keer per jaar te reinigen. Zo voorkom je verstoppingen die op hun beurt weer kunnen leiden tot vochtproblemen in huis, zoals houtrot, schimmel en lekkages. Dat is niet alleen vervelend, maar ook schadelijk voor je gezondheid.
Tip 3: Veeg de schoorsteen
Als je een open haard of houtkachel hebt, dan kijk je er vast naar uit om de komende maanden lekker bij het knisperende haardvuur te zitten. Daarom is het belangrijk om de schoorsteen regelmatig te laten vegen. Met een jaarlijkse veegbeurt blijf je schoon stoken en daarmee hou je brand en koolmonoxidevergiftiging buiten de deur. Schakel een erkende schoorsteenveger of een schoorsteenvegersbedrijf in voor een professionele inspectie en onderhoudsbeurt.
Tip 4: Plaats een slim alarm
Tijdens de lockdowns daalde het aantal inbraken flink. Maar nu we weer vaker een dagje of weekje weg kunnen, slaan ook inbrekers weer toe. Betere beveiliging is dan ook een investering die zichzelf altijd terugbetaald. Met een slim alarmsysteem tover je je huis razendsnel om tot een inbraakproof woning. Naar dit alarmsysteem heb je bijna geen omkijken: het is draadloos, schakelt zich vanzelf in en uit, en je bedient het gewoon via een app op je smartphone.
Tip 5: Plaats een mechanisch ventilatiesysteem
Is je woning vóór 1975 gebouwd? Dan is de kans groot dat je huis geen mechanisch ventilatiesysteem heeft. Je woonruimte goed ventileren is essentieel: het haalt gezonde lucht in huis, voorkomt geur- en vochtproblemen én het helpt je om minder energie te verbruiken. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatie, waaronder balansventilatie. Als je de mechanische ventilatie dag en nacht laat werken, dan is dit altijd beter dan je huis op een natuurlijke manier te ventileren (door een raampje open te zetten, bijvoorbeeld).
[sponsored artikel]
Links
www.unive.nl
Tags
Woning, onderhoud, verbetering, duurzaam, zuinig energie, verzekering, veilig wonen, cv, cv-ketel, univé, #unive