De productgroep meubelen in deze rapportage bestaat uit de volgende categorieën: kleine meubelen, kasten, tafels, stoelen en banken. Uit de meting blijkt het volgende:
Opvallend is dat in de eerste helft van 2023 het online aandeel van meubelen zowel in stuks als omzet significant gestegen is. In de tweede helft van 2023 is deze ontwikkeling gestabiliseerd en vrijwel gelijk aan de eerst helft van 2023. Het online aandeel (op basis van omzet) bedroeg ca. 19%. Op basis van afzet was dit ca. 28%
Kijken we dieper naar de productcategorieën en vergelijken we 2023 met 2022 dan zien we dat het online aandeel in alle productcategorieën gestegen is. Zo is het online omzet aandeel van banken gestegen van 9% naar 14% en van tafels gestegen van 21% naar 24%.
Kijken we naar afzet dan zien we dat kleinmeubelen relatief vaak online gekocht worden. In 2023 bedroeg het online aandeel ca. 37%.
Deze cijfers tonen aan dat de fysieke winkel nog steeds een zeer belangrijke plek inneemt als oriëntatie en aankoopplek voor een meubels. Het zien, voelen en uitproberen gecombineerd met een goed advies is voor de meeste consumenten essentieel bij de aanschaf van een meubel. Maar laten we onze ogen niet sluiten voor de online verkoop van deze producten. De stijging die in het 2023 zichtbaar is zowel in omzet als in stuks laat zien dat consumenten vaker, al dan niet gecombineerd met een winkelbezoek, een online aankoop doen.
De Woonmonitor is het consumentenonderzoek op het gebied van woonproducten. Inretail voert sinds 2020 dit onderzoek uit samen met Markteffect. Op basis van 20.000 respondenten geeft het belangrijke inzichten over de consumentenbestedingen in de woonbranche.
Links
www.inretail.nl
www.markteffect.nl
Tags
nieuws, interieur, marktonderzoek, respondenten, panel, resultaten, kleine meubelen, kasten, tafels, stoelen, banken, advies, online, retail, winkel, orientatie, aankoopplek, groei, aandeel, winkelbezoek, website, webhshop, #markteffect, #woonmonitor, #inretail