De prijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen maanden gestegen. De prijsverandering in oktober was vergeleken met een maand eerder +0,8% (seizoengecorrigeerd), zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Deze prijsstijging volgt op eerdere prijsstijgingen van +0,7% in september en +0,4% augustus. Na ongeveer een jaar aan prijsdalingen, stabiliseerden de prijzen in juni en juli. Toen lagen de prijzen zo’n 5,5% lager vergeleken met de prijspiek midden 2022. Door de prijsstijgingen van de afgelopen maanden is daar nu ongeveer 2% van goedgemaakt.
Dat de prijzen sterk stijgen komt voornamelijk door de sterke loonstijging en een aanhoudend krappe woningmarkt.
Hogere lonen hebben zowel direct impact op de betaalbaarheid van een woning als op de leencapaciteit. Door de loonstijging is de betaalbaarheid verbeterd, waardoor woningkopers inmiddels bereid zullen zijn iets meer voor een huis te bieden dan eerst. Daarnaast werkt een hoger brutoloon door bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek. Extra hoge lonen betekent ook dat de maximale leencapaciteit iets hoger is dan we eerder verwachtte.
Tegelijkertijd blijft de markt krap. In de afgelopen kwartalen werden er relatief weinig woningen te koop gezet en ook de nieuwbouwproductie loopt terug, waardoor het aanbod relatief laag blijft. De vraag naar woningen blijft hoog vanwege de groei van het aantal huishoudens. Al met al neemt het woningtekort nog verder toe. Dat ondersteunt de prijsstijging.
Vooruitkijkend verwacht ING Research dat de huizenprijzen volgend jaar verder zullen stijgen. De verdere loonstijging en de aanhoudende krapte vormen de belangrijkste drijfveren voor de verwachte stijging. Vanwege de verwachte loonstijging zal ook de maximale leencapaciteit hoger liggen dan nu. De onlangs gepubliceerde Nibud-leennormen zijn weliswaar wat strenger, maar bij hogere lonen en gelijkblijvende rentes zal de maximale leencapaciteit groter uitvallen dan nu.
Tegelijkertijd verwacht ING dat de krapte nog iets zal toenemen, omdat de groei van het aantal huishoudens de verwachte nieuwbouwproductie overstijgt. Hierdoor zal de druk op de prijzen verder toenemen. ING Research verwacht in haar basisscenario dat de prijzen eind 2024 ruim 4% hoger zullen liggen dan nu. De huizenprijzen zullen daarmee rondom de piek van midden 2022 uitkomen. Met deze prijsstijging gedurende 2024 wordt de eerdere prijsdaling ongeveer goed gemaakt.
Links
www.ing.com
Tags
nieuws, interieur, huizenprijzen, onderzoek, research, prijsstijging, aanbod, lonen, vraag, nieuwbouw, leennormen, leencapaciteit, krapte, huishoudens, productie, hypotheek, woningkopers, betaalbaar, #nibud, #ingresearch, #ingbank