Reparatie atelier voor matrassen

Donderdag 24 november 2022

Initiatiefnemer, de circulaire beddenwinkel Bedaffair in Heemstede, geeft (oude) matrassen een nog langer leven. Het gaat om matrassen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen.
Reparatie atelier voor matrassen
Reparatie atelier voor matrassen

De groeiende afvalberg door het dumpen van matrassen en bedden is nog altijd een groot probleem. Matrassen van synthetische materialen gaan gemiddeld acht tot tien jaar mee en worden vervolgens afgedankt. Per jaar gaat het in Nederland om zo’n 1,6 miljoen matrassen, zo blijkt onder meer uit onderzoek van ABN Amro.

 

Die schattingen lopen overigens nogal uiteen. In 2018 kwam DSM/Auping op zo'n 1,5 miljoen en het CBM op 1,2 miljoen, maar vorig jaar bij de introductie van Matras Recycling Nederland (MRN), waar CBM én Auping bij betrokken zijn, stond te teller weer op 1,6 miljoen. In maart gaf MRN weer aan dat er 1,2 miljoen matrassen verbrand worden en 400.00 gerecycled.

 

Hoe dan ook: een groot deel van de afgedankte matrassen wordt verbrand in plaats van hergebruikt. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar leidt ook tot verlies van kostbare materialen en grondstoffen. Als deze matrassen zouden worden gerecycled, zou dat volgens Bedaffair de komende tien jaar 185.000 ton CO2 schelen. Ter illustratie: dat staat gelijk aan 1,2 miljoen retour-vliegtickets tussen Amsterdam en Parijs.

 

Vijf grote producenten hebben afgesproken in 2028 zeker 75% van de matrassen te recyclen. Zelfs als dat streven wordt gehaald, is er nog een wereld te winnen, benadrukt oprichter van Bedaffair Marjolein Vaders: 'Van matrassen gemaakt van synthetische materialen kun je namelijk maximaal 85% hergebruiken. Struikelblok is bijvoorbeeld dat onderdelen verlijmd zijn. Dat maakt hergebruik onmogelijk.'

Bedaffair daarentegen stelt louter gebruik te maken van natuurlijke materialen, die zonder uitzondering 100% recyclebaar zijn. Meest in het oog springend is hennepwol, waarmee het als enige speler in Nederland werkt.

 

Verder gaat het om onder meer kamelenhaar, paardenhaar en biologische wol. Volgens Vaders gaan de matrassen tientallen jaren mee, maar kunnen ze op enig moment altijd aan slijtage of vlekvorming onderhevig raken. Ook komt het voor dat mensen aankomen of afvallen en zodoende een wat ander bed willen.

 

Om daarop in te spelen en de levensduur te verlengen heeft de onderneming als eerste in Nederland een zogeheten matras repair centre opgezet. Vaders: 'Met dit reparatie-atelier dragen we bij aan een circulaireeconomie en beperken we de groeiende afvalberg. Enerzijds voorkomen we dat mensen na een aantal jareneen ander bed kiezen omdat het niet meer aan de wensen voldoet. Anderzijds krijgen matrassen na tientallen jaren een tweede leven.' De start wordt gevormd door de reparatie van een 25 jaar oud matras, dat nota bene ooit door Arend Vaders zelf is geproduceerd en nu onder meer toe is aan een nieuwe tijk (hoes).

 

Bedaffair wil uitgroeien tot een ‘universeel reparatiebedrijf’. Want ook matrassen van andere bedrijven zijn welkom, zo lang het maar natuurlijke materialen betreft. Reparaties variëren van het aanbrengen van een nieuwe tijk tot het vervangen van het veersysteem. 'Het is ons niet te doen om de winst, want hier houd je echt niet veel aan over, maar wel om een voortrekkersrol te vervullen in een branche met respect voor mens,milieu en dier. Wij willen een gamechanger zijn.'

 

Het repair centre is voor Bedaffair de start van een volledig circulair ketenproject. De bedoeling is om uiteindelijk met dezelfde grondstoffen alle fasen steeds opnieuw te doorlopen: productie, reparatie, ontmanteling, recycling, hergebruik en productie. Op die manier blijven alle producten in de kringloop.



Links

www.bedaffair.nl

Tags

nieuws, interieur, matrassen, natuurlijk, materiaal, recycling, reparatie, circulair, duurzaam, productie, kringloop, hergebruik, slaapwinkel, slaapspecialist, #bedaffair, #matrassenrepaircentre

Gerelateerd nieuws
 
Insolvenz voor Loddenkemper
lees verder
 
Woonindustrie: here to stay
lees verder
BCM neemt titels Sanders over
Uitgeverij Sanders Media heeft de handdoek in de ring gegooid: de interieurtitels zijn overgenomen door Business Content Media (BCM).
lees verder
Jaco Hardendood overleden
Afgelopen dinsdagavond 12 november 2024 is in zijn woonplaats Waddinxveen Jaco geheel onverwacht plotseling overleden op 49-jarige leeftijd.
lees verder
Nieuwe Jysk winkels
Jysk heeft woensdag 13 november drie compleet vernieuwde winkels geopend in Nederland. Zowel in Barendrecht, Breda als Stadskanaal zijn de winkels ingericht volgens het nieuwste concept van de Deense woonwinkelketen.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden