In samenwerking met het bureau InSites Consulting houdt Comeos elk jaar een enquête onder de Belgische consumenten over hun online aankopen. De laatste enquête vond plaats in april 2014, voor de vierde opeenvolgende keer.
Stijging aantallen
In de eerste enquête in 2011 had 45 procent van de Belgische bevolking ooit een product online gekocht. In 2014 is dit percentage gestegen naar zestig procent; drie procent meer dan in 2013. Dit lijkt geen spectaculaire stijging, maar volgens Fedustria New gaat het 'wel om 330 duizend nieuwe online consumenten op een jaar tijd'.
Daling uitgaven
Van de Belgische consumenten die op internet zitten, koopt 75 procent online. Elk jaar komen er heel wat bij, aldus Fedustria News, iets meer bij de mannen en Nederlandstaligen dan bij de vrouwen en Franstaligen.
Toch moet dit beeld van vooruitgang in perspectief worden geplaatst. In 2014 besteedde de Belgische consument namelijk 161 euro gemiddeld per maand online, terwijl dit in 2013 nog 170 euro was. Een lichte terugval dus.
Top 3
Van de geënquêteerden zegt 38 procent nu meer online uit te geven dan vorig jaar; veertien procent zegt juist minder online te besteden. Ruwweg één op de drie aankopen is een extra aankoop (35 procent). In 65 procent van de aankopen gaat het om vervangingsaankopen die vroeger offline plaatsvonden.
In de ranking scoort mode (kleding en schoenen) het hoogst met maar liefst 49 procent van het totale aantal aankopen. In de top 3 staan verder hotelboekingen (40 procent) en boeken (32 procent). Ook relatief hoog scoren tickets voor evenementen en concerten (31 procent) en trein-, vliegtuig- en boottickets (29 procent.)
Meubelen
De online aankoop van meubelen hangt onderaan de ranking. Slechts een kleine tien procent van de online aankopen betreft meubel- en interieurdecoratieproducten. Bovendien zit er amper beweging in: in de afgelopen vier jaar bleef het percentage stabiel schommelen rond de 10 procent.
Links
www.fedustria.be
Tags
online, e-commerce, meubel, interieurdecoratie, interieur, wonen