Degenen die denken dat de crisis voorbij is, zijn vooral hoger opgeleide mannen met een bovenmodaal inkomen die goed kunnen rondkomen. Twintig procent van hen merkt in zijn dagelijkse leven dat het beter gaat met de economie.
Uit het Nibud-rapport blijkt verder dat bijna 65 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar heeft bezuinigd en 67 procent dit ook komend jaar zal doen.
Bezuinigingsdrift
Een meerderheid van de Nederlanders (66%) denkt niet dat de crisis voorbij is. Tweederde blijft het komende jaar bezuinigen. Dit percentage is nagenoeg gelijk aan 2013; toen gaf zeventig procent van de Nederlanders aan te bezuinigen. Alle inkomensgroepen bezuinigen, ook opvallend veel mensen die zeggen goed te kunnen rondkomen. Ruim de helft van de Nederlanders (52%) geeft aan bepaalde uitgaven te hebben uitgesteld. Uitstellen van uitgaven is een vorm van bezuinigen die men pas in een verder gevorderd stadium toepast. Eerst zal men zoeken naar een goedkopere variant van datgene wat men wil hebben. Als het geld er echt niet is, wordt de koop uitgesteld.
Meest genoemde bezuinigingsposten:
1. Uitgaan
2. Kleding
3. Luxe artikelen
Woning opknappen heeft prioriteit
Bijna dertig procent van de Nederlanders verwacht dit jaar meer te gaan uitgeven dan vorig jaar. En 44 procent van hen verwacht dat te doen omdat ze denken dat de economie aantrekt. Aan iedereen die heeft bezuinigd is gevraagd of ze van plan zijn weer geld uit te gaan geven dit jaar. Weinigen zijn dit echt van plan, slechts twintig procent.
Een positieve uitschieter ziet het Nibud bij mensen die hebben bezuinigd op het opknappen of verbouwen van de woning. Van hen zegt dertig procent daar weer meer geld aan te willen uitgeven. Met name de hogere inkomens gaan dat doen. Ook voor de meeste andere uitgavenposten blijken vooral de hogere inkomens, de hoger opgeleide mannen en diegenen die goed kunnen rondkomen van plan meer geld uit te gaan geven.
Top 3 van posten waaraan men verwacht weer geld aan uit te geven:
1. Woning opknappen/verbouwen
2. Kleding
3. Vakantie
Achtergronden bij dit onderzoek
Voor het Nibud-onderzoek 'De crisis voorbij' is het Nibud aangesloten bij het onderzoek van creditmanagementorganisatie GGN 'Zo betaalt Nederland'. Het Nibud heeft extra vragen laten meelopen. De dataverzameling heeft plaats gevonden tussen 29 maart en 6 april 2014. Ruim 3300 respondenten van StemPunt-panel van Motivaction hebben de vragenlijst ingevuld.
Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 tot 70 jaar. Het rapport 'Zo betaalt Nederland' van GGN verschijnt begin juni 2014.
Links
www.nibud.nl
Tags
onderzoek, crisis, economie, uitgave, vertrouwen, inkomen, bezuinigen, bezuiniging