Onderzoek arbeidsmarkt wonen

Woensdag 26 maart 2014

In 2013 heeft WoonWerk onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt wonen. Het blijkt dat de crisis haar sporen nalaat in de woonbranche. Het aantal werkenden is tussen 2007 en 2012 met 2% verminderd. Het aantal verkoopppunten is met 5% gedaald.
Onderzoek arbeidsmarkt wonen

Wat opvalt is dat het aantal vierkante meters verkoopruimte juist is gestegen. We zien een trend naar minder maar grotere winkels. Per vierkante meter winkelvloer zullen er minder medewerkers nodig zijn.

De gemiddelde leeftijd in de branche ligt in 2013 op 40 jaar, wat overeenstemt met het landelijke beeld. De gemiddelde leeftijd in de woonbranche neemt verder toe naar 42 jaar in 2020. Het beeld is per deelsector in wonen wel heel verschillend. Sommige sectoren vergrijzen sterk en andere veel minder. De gemiddelde leeftijd in woningtextielzaken is met 45 jaar ruim hoger dan het branchegemiddelde.

 

Loon

In relatie met een stijgende leeftijd zullen ook de loonkosten in de sector stijgen. Opvallend is dat een groot deel van medewerkers in gemengde bedrijven van rond de 35 jaar meer verdient dan de oudere collega’s. De verdeling van het aantal mannen en vrouwen in de sector zal verschuiven naar fifty-fifty mannen en vrouwen, waar nu meer mannen dan vrouwen actief zijn.

Het merendeel (69%) van de bedrijven bestaat uit slechts één werkende. In totaal werken in deze bedrijven slechts 15% van alle werkenden in de woonbranche. 22% van die zzp-bedrijven draait met verlies en slechts 25% heeft een netto winst per jaar van tenminste € 30.000,-. Hoewel de sector in aantal personeelsleden zal blijven krimpen, stromen jaarlijks 10.000 medewerkers de branche in en uit.

 

Nieuwe woningen
Er is goed en slecht nieuws voor de sector. Het slechte nieuws is dat het aantal nieuwbouwwoningen sinds 2009 fors is gedaald. Ook het gemiddeld inkomen in Nederland zal de komende jaren blijven dalen. Het goede nieuws is dat ten opzichte van het dieptepunt in 2013 er tot 2017 20% meer nieuwe woningen gebouwd gaan worden. Ook positief is dat het aantal huishoudens en het aantal verhuizingen blijven toenemen.

 

De invloed van internet
Internet beïnvloedt de sector. De omzet aan internetverkoop ligt nu globaal op 20%.  De verwachting is dat dat niet al te veel zal stijgen. In de komende 15 jaar 5%. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de modesector waarvoor in dezelfde periode een stijging wordt verwacht naar een marktaandeel van ongeveer 50%. Een deel van de banen die verdwijnen door de internetverkoop zal opgevangen worden door een groei in het aantal banen in nieuwe functies die gerelateerd zijn aan internetverkoop. De grootste effecten zullen ontstaan in gemengde zaken en meubel- en slaapspeciaalzaken.

 

Meer informatie
Het onderzoek is te downloaden via www.werkeninwonen.nl/arbeidsmarktprognose. Meer informatie: Martin Liefhebber ( 030 – 6020170) en info@woonwerk.nl.



Links

www.werkeninwonen.nl

Tags

interieurbranche, arbeidsmarkt

Gerelateerd nieuws
Coesel nieuws op Najaarsvakdagen
De eerste helft van de Najaarsvakdagen zit er op. Op 16 en 17 september vindt het tweede deel van het event in De Woonindustrie plaats. In Nieuwegein zijn de nieuwste trends en innovaties in de interieurbranche ontdekken. Zoals die van Left Label Collections, met het kastenmerk Coesel.
lees verder
 
Najaarsvakdagen gestart
lees verder
Rudy Stroink gerehabiliteerd
Voormalig vastgoedondernemer Rudy Stroink en zijn partner Saskia van Bohemen, oprichters van TCN (Tramell Crow Nederland) van het toenmalige Home Trade Center (HTC), zijn eergisteren in hoger beroep vrijgesproken.
lees verder
Zuiver neemt Fest over
Zuiver Interior Group en Fest slaan handen ineen, waarbij Zuiver een meerderheidsbelang zal hebben in de combinatie.
lees verder
Keuzevak vloeren op VMBO
Vbmo-leerlingen kunnen in het volgend schooljaar 24/25 nu ook kiezen voor het nieuwe keuzevak Vloeren.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden