Omzetkrimp non-food in 2021

Maandag 08 februari 2021

De omzet van de Nederlandse non-food detailhandel groeide in 2020, ondanks een krimp in december. Voor 2021 wordt een somberder scenario geschetst door ING.
Omzetkrimp non-food in 2021
Omzetkrimp non-food in 2021 Omzetkrimp non-food in 2021

De omzetgroei in de detailhandel non-food als geheel is in 2020 ondanks alle beperkingen en tijdelijke sluiting van winkels overeind gebleven. Het beeld voor 2021 is met een verwachte omzetkrimp van circa 3,5% somberder. Uitgaande van een succesvol vaccin- en testbeleid zullen in de loop van maart de uitgaven aan horeca, uitgaan, vakanties en ook mode weer gaan toenemen. Dit gaat ten koste van de aankoop van spullen voor in en rond het huis.

 

De totale groei van de online verkopen zal terugvallen van 43,5% in 2020 naar hooguit 15% in 2021. De verkopen bij multichannel retailers blijven sterker groeien dan bij de pure webwinkels.

 

Nederlanders hebben tijdens de lockdown veel geklust en bouwmarkten, tuincentra, doe-het-zelf- en woonwinkels profiteerden volop. In 2020 kwam de gemiddelde omzetgroei uit op 19,5% voor DHZ-winkels en bijna 8% voor het segment woninginrichting. De data van ING over pinbetalingen lieten voor de bouwmarkten in april en mei bijna 40% groei van de pinomzet zien en in november was deze ook nog bijna 30%.

 

In de tweede helft van december sloeg het beeld vanwege de sluiting van niet-essentiële winkels om. Woonwinkels leden alleen in maart/april en december flink omzetverlies. 2021 Begint slecht: in januari lagen de pinbetalingen in het segment 'living' ruim 60% onder het normale niveau. Voor de rest van het jaar zullen mede door die valse start de omzetten circa 4% onder die van het extreme jaar 2020 liggen. Consumenten krijgen te maken met aanhoudende onzekerheid vanwege vrees voor baanbehoud en een iets krappere woningmarkt en zullen hun gespaarde geld eerder gaan besteden aan horeca en reizen, zodra dat weer mogelijk is.

 

De grootste winnaar in het winkellandschap is ook in 2021 het onlinekanaal. De belangrijkste les van de lockdowns is dat voor het gros van de non-food winkels toekomstige omzetgroei een utopie is zonder een online strategie. Diverse grotere winkelformules noteerden dit jaar in het online segment een omzetgroei van tientallen procenten. De groeicijfers zwakken in 2021 af van 43,5% tot circa 15%. In het eerste kwartaal groeit het online segment vanwege de lockdown nog fors, daarna zwakt deze af naar 'normale' proporties. Voor de pure webshops is de verwachte online groei (+10%) lager dan voor multichannel retailers (+20%).



Links

www.cbs.nl
www.ing.nl
https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/detailhandel-non-food.html

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, 2021, krimp, bouwmarkten, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs, #ing

Gerelateerd nieuws
BCM neemt titels Sanders over
Uitgeverij Sanders Media heeft de handdoek in de ring gegooid: de interieurtitels zijn overgenomen door Business Content Media (BCM).
lees verder
Jaco Hardendood overleden
Afgelopen dinsdagavond 12 november 2024 is in zijn woonplaats Waddinxveen Jaco geheel onverwacht plotseling overleden op 49-jarige leeftijd.
lees verder
 
Vivafloors introduceert Vivaprojects
lees verder
Studio Henk in Haarlem
Studio Henk opent nieuwe winkel in Haarlem aan de Barteljorisstraat. Het is de vijfde winkel in Nederland.
lees verder
Meer vakmensen in opleiding
Helaas daalt de instroom van het aantal leerlingen dat een ambachtsopleiding volgt op MBO-scholen. Tegen deze trend in zijn er dit jaar meer leerlingen in opleidingen voor de ambachtelijke vakken in de interieurbranche.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden