De branchevertegenwoordigers Inretail, RND, Vakcentrum en de Nationale Winkelraad, die samen ca. 56.000 'niet-essentiële' Nederlandse winkels vertegenwoordigen, waren eerder faliekant tegen de invoering van het CTB. Door de lockdown vlak voor kerst, de periode met topomzetten, staan de winkeliers inmiddels financieel dermate met de rug tegen de muur dat de belangenverenigingen tot veel bereid zijn om de overheid hiermee te smeken toch open te mogen.
Bij de invoering van de mondkapjesplicht twee maanden geleden, noemden de retailorganisaties het controleren van het CTB middels QR-codes nog 'onbetaalbaar, onuitvoerbaar en onwerkbaar'. Vier op de vijf winkeliers vond de invoering niet acceptabel. Vele retailers zijn ook principieel tegen het gebruik ervan. Bovendien is eerder aangetoond dat winkels gecontroleerd en veilig open kunnen.
Eergisterenmiddag liet Inretail echter weten toch bereid extra maatregelen te willen slikken. Bijvoorbeeld door minder klanten per vierkante meter toe te staan of desnoods winkelen op afspraak. Of desnoods dus zelfs door het CTB in te voeren.
Het is zeer begrijpelijk en terecht is dat winkeliers zo spoedig mogelijk open willen, er moet tenslotte geld verdiend worden. Dat was volgens Inretail dan ook de reden, na vele zorgvuldige interne discussies, dat zelfs het omstreden CTB nu niet meer per se als onacceptabel wordt beschouwd. De lockdown lijkt daarmee dus een effectief chantagemiddel van de overheid te zijn geworden om het CTB in te voeren.
Dat zorgde logischerwijs eveneens tot vele woedende reacties van leden op - onder andere - de facebook-pagina van Inretail. Los van principiële bezwaren (zoals uitsluiting) is dat immers logisch omdat de momenteel overheersende omicron-variant van corona weliswaar heel besmettelijk is, maar niet of nauwelijks tot extra zorgproblemen leidt. Daarnaast blijkt in Oostenrijk, waar zelfs het CTB zelfs onder het 2G-regime is ingevoerd, dat dit het aantal besmettingen niet voorkomt. Bovendien hebben onder meer België en Duitsland zonder lockdown geen grotere problemen.
Kortom: de tijd voor overleg is voorbij, de winkels moeten open! Zonder CTB / QR-code!
P.S. Zie ook deze Linkedin-post: Van Dissel twijfelt nu ook aan CTB!
P.S. Inretail blijft wel verkondigen dat winkeliers mordicus tegen 2G zijn!
Links
www.inretail.nl
www.rndweb.nl
www.vakcentrum.nl
Tags
nieuws, branchevereniging, flitspeiling, marktonderzoek, corona-maatregelen, overheid, winkel, detailhandel, detaillist, qrcode, lockdown, interieur, #covid19, #inretail, #stopqr, #stopdiscriminatie, #rndweb, #vakcentrum, #winkelsmoetenopen