De verkopen (volume) krompen met 0,4%, de prijzen lagen 0,9% lager. De krimp van omzet en volume valt geheel toe te schrijven aan de samenstelling van koopdagen in de maand mei, die minder gunstig was dan vorig jaar.
De maand mei telde dit jaar echter wel een donderdag minder en een zondag meer dan vorig jaar, wat een negatief effect had op de omzetgroei. Na correctie voor dit koopdageffect zouden de omzet en de verkopen van de detailhandel juist toenemen. Dit past in de trend van de afgelopen maanden waarin de detailhandel zich overwegend positief ontwikkelde. Dit maakte het CBS gisteren bekend.
De winkels in non-food zetten 1,6% minder om, terwijl de verkopen ongeveer gelijk waren aan vorig jaar. Bij de winkels in huishoudwaren loopt de omzet al geruime tijd terug en in mei was dit niet anders. De omzet nam met zo'n 12% af. De Doe-Het-Zelf zaken daalden opnieuw, nu met zo'n 4%. De winkels in woninginrichting behaalden daarentegen wederom meer omzet, ruim 5%, vorige maand lag dat met ruim 8% overigens nog flink hoger.
De omzetgroei internetverkopen loopt iets terug, maar groeide nog altijd met ongeveer 12%. De verkoop via het internet in de detailhandel wordt gerealiseerd door winkels waarvan het zwaartepunt van de activiteiten ligt bij de online winkel (‘pure’ internetverkopers) en winkels waar de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, de zogeheten multi-channelers. De omzetgroei bij de multi-channelers was in mei net als in voorgaande maanden iets hoger dan bij de pure internetverkopers.
Links
www.cbs.nl
Tags
Nieuws, interieur, wonen, consumptie, consument, woninginrichting, uitgaven, bestedingen, vertrouwen, economie, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, werkloosheid,werkgelegenheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel