Het CBM stelt dat we staan aan het begin staan van een nieuwe manier van recyclen. Het doel: rond het jaar 2030 50% besparing op het gebruik van basismateriaal. Er is weliswaar een aantal speciale ontmantelingsbedrijven, waaronder Retourmatras, voor matrassen in Nederland. Zij winnen uit de matrassen stoffen voor de staalindustrie, de verpakkingssector, de fabricage van isolatiematerialen en vloermatten. De markt voor de restmaterialen is echter beperkt. Chemische recycling wordt gezien als doorbraaktechnologie voor plastics en andere complexe afvalstromen.
Ondanks allerlei initiatieven, de Circulariteirsindex van Inside/Inside en bijvoorbeeld recyclinginitiatieven bij Auping en Revor worden er blijkbaar nog nog altijd 1,2 miljoen matrassen in Nederland weggegooid, lees verbrand.
CBM heeft als brancheorganisatie de keten bij elkaar gebracht om samen de mogelijkheden te onderzoeken om op een thermochemische manier materialen uit oude matrassen te verwerken. Nederland staat aan het begin van de ontwikkeling van een nieuwe manier van matrasrecycling. In een bijzondere ketensamenwerking: met fabrikanten, winkeliers, onderzoekers en recyclingbedrijven werken de organisatie aan een schone toekomst.
Bekijk de documentaire op of direct op hun YouTube-kanaal (9:11).
Links
www.auping.nl
www.cbm.nl
www.cbm.nl/matrasrecycling
www.niaga.world
www.retourmatras.nl
www.revor.be
Tags
Nieuws, interieur, inrichting, wonen, woon, woning, meubel, meubilering, industrie, Interieurbouw, fabricage, cao, collectieve arbeidsovereenkomst, branchevereniging, lonen, werknemer, werkgevers, matras, recycling, cradle-to-cradle, #auping, #cbm, #matrasrecycling #dsmniaga, #retourmatras, #revor