Nederlandse economie 2013

Woensdag 10 september 2014

Hoewel 2013 voor de Nederlandse economie een matig jaar was, waren er toch ook voorzichtige tekenen van herstel. Dat blijkt uit de uitgave De Nederlandse economie 2013, dat het CBS vandaag presenteerde.
Nederlandse economie 2013
Nederlandse economie 2013 Nederlandse economie 2013 Nederlandse economie 2013 Nederlandse economie 2013 Nederlandse economie 2013

 

De economie kromp met 0,7 procent en de investeringen liepen verder terug. Het aantal banen van werknemers ging fors omlaag en de werkloosheid bedroeg gemiddeld 8,3 procent van de beroepsbevolking. Het reëel beschikbaar inkomen daalde met 0,9 procent en huishoudens gaven 1,6 procent minder uit. Kortom, de crisis die in 2008 begon, was ook in 2013 nog niet ten einde. Dit is een van de conclusies van het CBS in de uitgave De Nederlandse economie 2013, waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de economische ontwikkeling in 2013 en, waar mogelijk, begin 2014.

 

Tekenen van herstel

Toch waren er met name in de tweede helft van het jaar wel voorzichtige tekenen van herstel. Het consumentenvertrouwen, dat twee jaar lang op een bijzonder laag niveau had gelegen, steeg vanaf augustus opmerkelijk snel. Ook op de markt voor koopwoningen was een verbetering zichtbaar: de verkopen vertoonden vanaf juli een stijgende lijn. De malaise op de woningmarkt was tot nog toe een van belangrijkste redenen dat de crisis hier zo lang aanhoudt. Veel andere Noordwest-Europese landen zitten al langer op de weg van het herstel.

 

Economie wereldwijd

De wereldwijde economie vertoonde in 2013 een gemengd beeld. In de Verenigde Staten zette het in 2012 ingezette herstel door. Ook Japan kende een zeer behoorlijke groei. De eurozone leek aan een voorzichtig herstel te zijn begonnen, vooral getrokken door Duitsland, maar ook andere landen lieten economische verbeteringen zien. In de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) was daarentegen sprake van groeivertraging. Deze hing mede samen met de wereldwijde kapitaalstroom: waar geld eerder in de BRIC-landen werd weggezet, stroomt dit nu weer terug naar met name de Verenigde Staten.

 

Economie eurozone

De economie van de eurozone verbeterde geleidelijk in 2013. De Duitse economie speelde hierbij een belangrijke rol, maar ook in de zuidelijke lidstaten verbeterde het sentiment. In Portugal, Spanje, Italië en Griekenland was de krimp beduidend kleiner dan in 2012. België en Frankrijk kenden een kleine groei. In Duitsland vlakte de groei iets af, wat waarschijnlijk samenhangt met de groeivertraging in China. Het was wel het vierde achtereenvolgende jaar dat de Duitse economie groeide. In het Verenigd Koninkrijk versnelde de groei. Ook Polen, de belangrijkste oostelijke economie van de EU, groeide in behoorlijk tempo door. De Poolse economie is gedurende de crisisperiode nooit gekrompen.

 

Foto boven:

Bruto binnenlands product 

 

Foto's onder v.l.n.r.:

1. Bruto binnenlands product en bestedingen

2. Consumenten- en producentenvertrouwen

3. Consumptie huishoudens

4. Economische groei binnen eurozone

5. Economische groei eurozone en daarbuiten

(* Voorlopig cijfer)



Links

www.cbs.nl

Tags

economie, investering, consumptie, huishouden, inkomen, crisis, consument, consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, crisis

Gerelateerd nieuws
Consumenten minder negatief
Nederlandse consumenten zijn minder negatief in september ten opzichte van een maand eerder, zo meld het CBS. Het vertrouwen is nog steeds behoorlijk laag.
lees verder
 
Schending patent traprenovatie
lees verder
Heimtextil 2025 staat er goed voor
De Circulair Textile days in Den Bosch waren gisteren het toneel voor de persconferentie Heimtextil. Ondanks lastige marktomstandigheden met positieve toon: Er zijn in 2025 namelijk al meer exposanten bevestigd dan er in 2024 op de beurs waren.
lees verder
Reactie Inretail op miljoenennota
Branchevereniging Inretail is positief over de gepresenteerde miljoenennota van de Nederlandse regering, maar mist ook een aantal essentiële punten.
lees verder
Belgisch design op Meubelbeurs
Van 3 tot en met 6 november 2024 opent Meubelbeurs Brussel haar deuren. De vooruitzichten zijn volgens de organisatie veelbelovend. Een van de noviteiten is een nieuwe zone voor Belgisch design.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden