H&M stelt dat van de duizenden tonnen textiel die jaarlijks worden weggegooid, ruim 95 procent hergebruikt zou kunnen worden. Het Zweedse kledingbedrijf begon in het voorjaar van 2013 met inzamelen van oude, gebruikte kleding. Inmiddels is er in de winkels ruim vijfduizend ton kleding ingeleverd, het equivalent van 25 miljoen T-shirts. Verder ondersteunt H&M de gedachte van een duurzamere schonere wereld met collecties recyclede jeans en biologische katoen. Al eerder dit jaar stopte de modeketen definitief met de productie van kledingstukken die angorawol bevatten, omdat de konijnen die de wol leveren slecht behandeld zouden worden, met name op angoraboerderijen in China.
Schoenen van staal
De Britse schoenontwerper Chris Shellis heeft schoenen ontworpen die geheel zijn gemaakt van roestvrij staal en zilver. De koper krijgt de garantie dat ze duizend jaar meegaan. De schoenen, die stilettohakken hebben, zijn volgens de 48-jarige ontwerper de meest comfortabele schoenen ter wereld. Ze zijn gemaakt van staal, maar zijn buigzaam en bekleed met een laag siliconen. De schoenen kosten ruim 1.200 euro, maar kunnen volgens de ontwerper op geen enkele manier verouderen of verslijten. En zijn daarom een duurzame investering, vrouwen kunnen ze doorgeven aan hun dochters of kleindochters, aldus de ontwerper.
Slimmer en duurzamer
En tot slot: Adriano Goldschmied. Hij stelt dat ook de denimwereld slimmer en duurzamer kan worden. De Italiaan staat bekend als de ‘Godfather of Denim’ en is de man achter een miljardenindustrie. Zelf richtte hij onder andere Salty Dog en Diesel op en bouwde aan labels als Replay en GAP. Tijdens de Amsterdam Denim Days, van 7 tot 10 mei gehouden in de Westergasfabriek, vertelde hij over zijn kruistocht in spijkerbroek voor een schonere aarde. 'Want', zo zegt Goldschmied, 'als denim voor vijftien of twintig procent geblend kan worden met andere stoffen, bestaat het dus niet meer alleen uit katoen en dat bespaart bijvoorbeeld enorm veel water. Aangezien 7000 liter water nodig is voor de productie van één jeans. Maar ook het gebruik van giftige stoffen neemt dan flink af. De katoenteelt is – wereldwijd - goed voor het gebruik van tien procent van de onkruidbestrijdingsmiddelen en nog eens voor een kwart van alle insecticiden.
Innovaties
We staan volgens de ‘Denim Master’ aan het begin van veel grote innovaties en Nederland heeft kans om de motor achter dit alles te worden. 'Kijk naar alle creativiteit die hier zit, de denimopleidingen en de tientallen grote en kleine labels in de stad. Vroeger was Italië leidend in de denimindustrie, daar zat de kennis, de creativieit en de innovatie. Maar omdat we niet meer investeerden in opleidingen en ontwikkelingen zijn we die rol kwijt,' aldus Goldschmied.
Bron: www.nu.nl
Links
www.hm.com
Tags
mode, duurzaam, katoen, denim