Omzetontwikkeling woonbranche t.o.v. dezelfde periode vorig jaar (Bron: INretail)
De eerste twee maanden van 2014 begonnen met positieve cijfers (+1,5%), maar vanaf maart bleef de maandelijkse teller in de min steken. Hierdoor kwam het tweede kwartaal niet boven de nullijn uit (-1,6%). In het tweede kwartaal wisten alleen de gemengde zaken, de keuken- en parketzaken een positief resultaat te behalen met respectievelijk 0,9 procent, 4,7 procent en 2,8 procent. Voor de overige deelbranches is het al twee kwartalen inleveren.
De magere plus van 0,6 procent in de eerste helft van 2014 is vooral dankzij de keukenzaken (7,2 procent) en de parketzaken (11,8 procent). De overige deelbranches staan cumulatief na de eerste zes maanden in de min.
Balans wordt beter
Achter het branchegemiddelde gaan hoge en lage scores van de deelnemende retailers schuil. Het aandeel winkels dat na het eerste half jaar een gelijkwaardig of hoger omzetniveau heeft bereikt dan in de eerste helft 2013 ligt op 45 procent. Meubel-, keuken- en parketzaken zijn in de eerste helft van 2014 de enige deelbranches waarbij meer dan 50 procent van de winkels heeft geplust.
Gunstiger
Als we kijken naar het verloop van de spreidingscijfers over afgelopen jaren, dan zien we dat de verhoudingen gunstiger zijn komen te liggen in de eerste helft van 2014 ten opzichte van de voorgaande twee jaren. In 2012 wist slechts 10 procent het omzetniveau van een jaar eerder te evenaren of te overstijgen. In 2013 steeg dit aandeel naar een derde en in de eerste helft van 2014 naar 45 procent. De behaalde resultaten tot nu toe zijn ook iets positiever dan de prognose die INretail begin dit jaar afgaf voor heel 2014.
Verwachtingen
De verwachtingen van de woonretailers voor het derde kwartaal wijzen op een verdere stijging. Zo denkt 47 procent het omzetniveau van vorig jaar derde kwartaal vast te kunnen houden en 24 procent verwacht deze te kunnen overstijgen. Circa 29 procent van de ondernemers voorziet een omzetdaling.
Regionale verschillen
In de eerste helft van 2014 zijn er duidelijke verschillen waarneembaar tussen de regio’s waarbinnen de ondernemers actief zijn. Plussen waren er in deze periode voor de ondernemers in het Zuiden (0,1 procent), het Westen (3,5 procent) en in de drie grote steden (2,6 procent). Het Noorden en Oosten kwamen uit in de min op respectievelijk -2,3 procent en -2,7 procent.
Consumentenvertrouwen
Waar het consumentenvertrouwen in het eerste kwartaal van 2014 nog steeg van -23 naar -7, steeg het vertrouwen in het tweede kwartaal naar -2. Het vertrouwen in het vooruitzicht op de economische situatie in de komende twaalf maanden bereikte zelfs de zwarte cijfers (+10). De koopbereidheid blijft nog achter met -11.
Huizenmarkt
De verkopen van de bestaande koopwoningen trekken verder aan. In het tweede kwartaal van 2014 zijn er 54 procent meer woningen verkocht dan het tweede kwartaal vorig jaar. In de eerste helft van 2014 wisselden ruim 63.000 woningen van eigenaar, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder (bron: CBS/Kadaster).
Huizenprijzen
Ook lijkt er een einde te zijn gekomen aan de huizenprijsdalingen. Voor het eerst sinds jaren lagen de prijzen in het tweede kwartaal weer hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee liggen de prijzen wel nog altijd bijna 20 procent lager dan de piek in augustus 2008.
Wil jij als woonretailer inzicht in de prestaties van je eigen onderneming? En wil je kijken hoe jij het doet vergeleken met je branchecollega’s met het zelfde type winkel, op een soortgelijke locatie of in dezelfde regio? Doe dan mee aan de woonwinkelmonitor. Deelname is gratis. Voor meer informatie ga je naar www.inretail.nl/pages/565/Woonwinkelmonitor.html
Links
www.inretail.nl
Tags
woonbranche, woonretail, woonretailer, woninginrichter, woninginrichting, woninginrichtingsbranche