Zoals verwacht werd de eerste helft van 2023 beïnvloed door geopolitieke en macro-economische uitdagingen die ook een impact hadden op Forbo's activiteiten. Vergeleken met de sterke prestaties in de eerste helft van 2022 was er een aanzienlijke terugval in de vraag en een daarmee samenhangende daling van de volumes. Daarnaast moesten sterke negatieve wisselkoerseffecten en aanzienlijke stijgingen in personeels- en energiekosten worden gecompenseerd.
Forbo richtte zich op het realiseren van eerder aangekondigde maatregelen om de winstgevendheid te verbeteren. Dit resulteerde in een toename van de kasinstroom. De eerste helft van 2023 liet een aantal verbeteringen zien ten opzichte van de laatste maanden van 2022, vooral in termen van volume- en margeontwikkeling.
Forbo overwon de uitdagingen in een extreem veeleisende omgeving en verhoogde de winstgevendheid licht in vergelijking met de sterke eerste helft van 2022.
Met een netto-omzet van CHF 615,2 miljoen in de eerste helft van 2023 (periode vorig jaar: CHF 667,3 miljoen), registreerde Forbo een lichte daling in lokale valuta van 2,2% (-7,8% in de bedrijfsvaluta). Vergeleken met een sterk eerste halfjaar in 2022 was de ontwikkeling van de netto-omzet in lokale valuta voor de regio's als volgt: Azië/Pacific +3,1%, Europa -2,0% en Noord- en Zuid-Amerika -6,3%. Het was niet mogelijk om de duidelijk waarneembare terugval in vraag en volumes volledig te compenseren door prijsaanpassingen.
Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) kwam uit op CHF 102,8 miljoen (periode vorig jaar: CHF 106,3 miljoen), wat overeenkomt met een daling van 3,3%. De EBITDA-marge steeg tot 16,7% (periode vorig jaar: 15,9%). Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde met CHF 4,3% tot CHF 75,2 miljoen (periode vorig jaar: CHF 78,6 miljoen) en de EBIT-marge steeg tot 12,2% (periode vorig jaar: 11,8%).
Ondanks de volumedaling (-8%) door de aanhoudend zwakke vraag (vooral bij Flooring Systems), negatieve wisselkoerseffecten en aanzienlijk hogere personeels- en energiekosten, steeg de winstgevendheid licht in vergelijking met de eerste helft van 2022. Dit was het resultaat van het aanpassen van de operationele structuren, het optimaliseren van de verkoop- en productieplanningsprocessen, het invoeren van maatregelen om de efficiëntie te verhogen en het doorvoeren van verkoopprijsverhogingen (+6%). Bovendien werden de voorraden afgebouwd.
Op basis van het lagere bedrijfsresultaat, een licht hoger financieel resultaat en een min of meer ongewijzigd belastingtarief, boekte Forbo een groepswinst van CHF 57,4 miljoen (periode vorig jaar: CHF 60,3 miljoen), wat overeenkomt met een daling van 4,8%. De winst per aandeel (niet verwaterd) daalde met 4,8% tot CHF 40,54 (periode vorig jaar: CHF 42,60).
De divisie Forbo Flooring Systems rapporteerde een netto-omzet van CHF 415,9 miljoen in de eerste helft van 2023 (periode vorig jaar: CHF 456,2 miljoen). In een zeer uitdagende marktomgeving voor de bouwsector, waar de bouwactiviteit wordt afgeremd door inflatiekosten en hogere rentetarieven, was de verdeling van de omzet in lokale valuta over de drie regio's als volgt: Azië/Pacific +6,0%, Europa -3,4% en Noord- en Zuid-Amerika -7,9%. In Europa lieten sommige kernmarkten zoals Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Zweden een lichte daling van de netto-omzet zien.
Nederland en het Verenigd Koninkrijk bleven min of meer op het niveau van vorig jaar. Zuid- en Oost-Europa droegen positief bij aan de netto-omzet. In Noord- en Zuid-Amerika had vooral de belangrijke Amerikaanse markt invloed op de daling van de netto-omzet, die met name te wijten was aan de zwakke vraag in het onderwijssegment. In Azië/Pacific liet de netto-omzet een gemengd beeld zien. Australië, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië stimuleerden de groei, maar Japan en China zagen een daling.
Links
www.forbo.com
Tags
nieuws, interieur, resultaat, holding, zwitsers. vloeren, marmoleum, novilon, linoleum, vinyl, productie, verkoop, projecten, zakelijk, consument, wisselkoers, divisies, daling, omzet, afzet, groepswinst, winst, ebitda, netto, #forbo