Krimp consumptie

Dinsdag 14 november 2023

De Nederlandse consumptie van huishoudens krimpt met bijna 2% in september, waarbij de krimp voor de woonbranche nog sterker was.
Krimp consumptie
Krimp consumptie

In september 2023 hebben huishoudens 1,9% minder goederen en diensten aangeschaft dan in september 2022, meldt het CBS. Ze kochten zowel minder goederen als minder diensten. De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in oktober vrijwel even ongunstig als in september.

 

Consumenten hebben in september 0,3% minder diensten afgenomen, zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper, dan in september 2022. Dat is de eerste jaar-op-jaardaling na maart 2021. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 1,7% minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in september 2022. Ook kochten consumenten 4,3% minder duurzame goederen, vooral minder schoenen, kleding en spullen voor de woning. Consumenten schaften echter meer auto’s aan. Verder hebben huishoudens in september 7,1% minder overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en artikelen voor persoonlijke verzorging, gekocht.

Een paar weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in september 3,3% kleiner was dan in september 2022. Het volume van de non-foodwinkels lag 6,4% lager, terwijl dat van de foodwinkels met 2,1 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

 

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

 

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in oktober vrijwel even ongunstig als in september. De jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen was groter en de jaar-op-jaardaling van de huizenprijzen was kleiner. Daarentegen was de stijging van de werkzame beroepsbevolking kleiner dan in de voorgaande maand en waren consumenten negatiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.



Links

www.cbs.nl

Tags

Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, daling, consumptieradar, #cbs

Gerelateerd nieuws
Meer aanbod appartementen
ING Research verwacht komend jaar een toename van woningverkopen in Nederland door een stijgend aanbod van appartementen.
lees verder
 
VT Wonen & Design beurs stopt
lees verder
Decoratietrends Kerstmis 2024
[Sponsored artikel] - Met de feestdagen om de hoek is het tijd om de kerstslingers weer ophangen, of net niet? Want tegenwoordig is minimalistische kerstversiering helemaal hip. Benieuwd naar meer decoratietrends voor de feestdagen?
lees verder
Consumenten negatiever
Volgens het CBS zijn Nederlandse consumenten in november weer negatiever, vooral door lagere economische verwachtingen.
lees verder
Vertrek Arnoud van Ravensberg
Arnoud van Ravensberg, business Director Unilin Flooring NL, heeft aangekondigd het bedrijf aan het einde van dit jaar te gaan verlaten.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden