Sinds een paar jaar bieden diverse regionale scholen een specialistische opleiding keukenmonteur. Het gaat hierbij om een BBL-opleiding, wat inhoudt dat leerlingen vier dagen per week werken bij een leerbedrijf en een dag per week naar school gaan. Een hechte samenwerking tussen scholen en bedrijven is dan ook essentieel voor de blijvende instroom van keukenmonteurs. Dat levert dit schooljaar landelijke 60 nieuwe keukenmonteurs op.
De opleiding voor keukenmonteur is gestart vanuit de vraag uit het bedrijfsleven. Diverse keukenorganisaties, grote keukenretailers en vele kleinere ondernemers gaven aan dat er een grote vraag is naar nieuwe, opgeleide monteurs en dat deze vraag naar vakmensen zal blijven, o.a. vanwege vergrijzing van de actieve monteurs in deze branche.
Opvallend is dat er voordat er een aparte BBL-opleiding voor keukenmonteur was er wel al keukenmonteurs bij ROC’s in opleiding waren. Zij volgden dan echter de opleiding interieurbouw of meubelmaken. Deze vakken hebben overduidelijk een raakvlak met het vak van keukenmonteur, maar sluiten toch onvoldoende aan bij het specialistisch werk dat bij keukenmontage komt kijken.
Na een testfase op het Hoornbeeck College in Amersfoort, wordt de opleiding voor keukenmonteur sinds 2020 op meerdere locaties verspreid over het land aangeboden: bij het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en Rotterdam, het Deltion College in Zwolle en het Summa College in Veldhoven.
Consortium.
Deze opleiders hebben er vanaf de start voor gekozen om zeer intensief te gaan samenwerken en hebben daarom samen met branchevereniging INretail een consortium opgericht. Binnen deze samenwerking wordt er gewerkt aan (digitaal) lesmateriaal, het continue moderniseren van de opleiding, ontwikkelen van examens en activiteiten voor instroombevordering.
Door deze samenwerking wordt de opleiding inmiddels op niveau 2 en niveau 3 (aangeboden en is al het lesmateriaal zeer modern en digitaal te geven en te volgen.
60 nieuwe keukenmonteurs
In het huidige schooljaar worden er zo’n 60 nieuwe keukenmonteurs opgeleid, een aantal dat het komende schooljaar zeker weer fors moet groeien, de vraag naar goede vakmensen blijft bestaan. Belangrijk voor het realiseren van deze groei is een intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en het onderwijs. Door gezamenlijke wervingsacties voor nieuwe leerlingen, samenwerking met het vmbo, maar ook door het organiseren van bijvoorbeeld workshops en doe-dagen om jongeren te laten kennismaken met dit mooie vak.
Expertmeetings
Ook worden er sinds 2024 expertmeetings georganiseerd, waar bedrijfsleven en onderwijs met elkaar in gesprek gaan over diverse onderwerpen. De meest recente werd afgelopen januari georganiseerd bij INretail in Zeist en de volgende is alweer gepland in mei. Doel is dan om een structurele samenwerking tussen alle betrokken partijen te realiseren.
Links
www.interieur-vakman.nl
www.inretail.nl
www.hmcollege.nl
www.summacollege.nl
www.deltion.nl
www.hoornbeeck.nl
Tags
nieuws, opleiding, keukenmonteur, montage, keukens, interieurbouw, meubelmaken, houttechniek, bbl, ROC, vakschool, locaties, leerlingen, groei, samenwerking, experts, expertmeeting, branchecampagne, bedrijfsleven, onderwijs, samenwerking, nivo2, nivo3, lesmateriaal, digitalisering, examens, instroombevordering, #interieurvakman, #inretail, #hmcollege, #deltion, #summa, #hoornbeeck, #inretail