Er waren in het tweede kwartaal grote verschillen in ontwikkeling tussen sectoren. In de foodsector groeide de omzet sterk door onder meer thuisconsumptie als gevolg van de sluiting van de horeca, terwijl in de non-foodsector sterk uiteenlopende ontwikkelingen per saldo leidden tot omzetverlies, zo meldt het Cbs. Het volume, de omzet van de detailhandel gecorrigeerd voor prijsveranderingen, steeg met 3,6%.
De internetomzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal maar liefst 54,8% hoger dan een jaar eerder, de hoogste groei ooit gemeten (foto 2). De omzet bij pure webwinkels was 45% hoger, bij multi-channelers zelfs 68%. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de lockdown, waarbij mensen geadviseerd werd thuis te blijven en veel winkels ook een paar weken dicht waren, de internetomzet van de detailhandel omhoog gestuwd.
De coronacrisis heeft ook in de non-foodsector grote invloed gehad op de omzet. In het tweede kwartaal van 2020 zette deze sector 1,6% minder om. Vooral de omzet in de kledingbranche (-29,5%) en schoenenbranche (-25,3%) was fors lager. Maar de doe-het-zelfbranche - waaronder ook keukens en vloeren vallen - (+26,6%), consumentenelektronica (+16,3%), recreatieartikelen (+10,8%) en meubels en woninginrichting (+8,8%) stegen flink (foto 3).
Vooralsnog heeft corona geen gevolg gehad voor het aantal uitgesproken faillissementen in de detailhandel, dat nagenoeg hetzelfde was (bijna 100) in zowel het tweede kwartaal van 2019 als het eerste kwartaal in 2020.
Links
www.cbs.nl
Tags
Nieuws, interieur, wonen, woning, wonen, woninginrichting, vertrouwen, economie, indicator, consumptie, consument, uitgaven, bestedingen, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel, prijzen, shop, outlet, webwinkel, online, non-food, duurzaam, duurzame consumptiegoederen, #cbs, #interieuromzet