Gunstiger koopkracht

Zaterdag 05 oktober 2024

De koopkracht in Nederland stijgt ook komend jaar. Dat is positief. De verwachtingen voor de loon en prijsontwikkeling in 2025 geven zelfs een reden voor extra optimisme over de koopkracht.
Gunstiger koopkracht

Op Prinsjesdag heeft het Nederlandse kabinet het koopkrachtbeeld voor 2025 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat komend jaar de statische koopkracht in doorsnee licht stijgt, met zo’n 0,7%. Belangrijke reden voor de toename is dat de gemiddelde loonstijging de gemiddelde prijsstijging (inflatie) naar verwachting flink (met ruim 1%) zal overtreffen, zo rapporteert de ING in een "duik in de economie".

 

Beleid is bekend
Daarnaast heeft het kabinet nog een aantal maatregelen met effect op de koopkracht genomen. Soms pakken die positief uit en soms negatief. Twee springen er voor 2025 in het oog: Positief voor de koopkracht is de introductie van een extra belastingschijf, waardoor heel veel huishoudens over het eerste deel van hun inkomen minder belasting gaan betalen. Negatief voor de koopkracht van veel huishoudens zijn de aanpassingen in de algemene heffingskorting, waardoor er vaak juist weer wat meer belasting betaald gaat worden. Voor volgend jaar staat het effect op de koopkracht van alle kabinetsmaatregelen wel min of meer vast.


Loon- en prijsontwikkelingen staan nog niet vast
Wat nog niet vaststaat, is hoe de lonen en de prijzen zich komend jaar ontwikkelen. Deze week verschenen de meest recente cijfers over de ontwikkeling van de lonen en de prijzen. Wat blijkt? De lonen zijn in het derde kwartaal gestegen met 6,8% en de inflatie bedraagt datzelfde kwartaal 3,5%. Dat is nog steeds een flink positief verschil. ING Research verwacht dat deze ontwikkeling zich de komende tijd voortzet. Al neemt het verschil gedurende 2025 wel duidelijk af. Voor 2025 gaan zij vooralsnog uit van een verschil in loon- en prijsontwikkeling van zo’n 1,4%. Dat is ietsje meer dan in het meest recente koopkrachtbeeld op Prinsjesdag zit.


Het leven zit vol verandering
Eerder gaf ING aan dat geen enkel huishouden in werkelijkheid helemaal doorsnee is. Een ander belangrijk verschil tussen koopkrachtbeeld en werkelijkheid is dat het statische koopkracht betreft. Uitgangspunt daarbij is dat alles bij het oude blijft, zodat het kabinet kan zien wat de effecten van zijn maatregelen zijn op de portemonnee van verschillende standaardtype huishoudens. Dat er een jaar lang in een huishouden helemaal niets verandert, is niet voor alle huishoudens even realistisch. In werkelijkheid krijgen mensen bijvoorbeeld kinderen, maken ze promotie of raken ze hun baan kwijt. Dit soort gebeurtenissen heeft veel invloed op de werkelijk ervaren koopkracht. Zo bedroeg het verschil vorig jaar +0,9%-punt (dynamisch 0,3% versus statisch -0,6%). Historisch gezien pakt de dynamische koopkracht vrijwel altijd (zelfs in economisch magere tijden) hoger uit dan de statische, gemiddeld zo’n 0,8% procent.


Koopkracht kan volgend jaar zomaar meevallen
Niets is zeker, en zelfs dat niet. Kijken we desondanks naar de verwachtingen voor de lonen en prijzen (iets positiever) en realiseren we ons dat de wereld volop in beweging is (dynamisch), dan zou de werkelijk ervaren koopkracht in 2025 wel eens mee kunnen vallen.



Links

www.ing.com

Tags

nieuws, interieur, research, onderzoek, kijk, economie, koopkracht, koopkrachtstijging, verwachting, prognose, huishoudens, industrie, statisch, dynamisch, lonen, prijzen, heffingskorting, belasting, kabinet, kabinetsmaatregelen, #ing, #ingresearch

Gerelateerd nieuws
 
Bronzen Cube eert Jan des Bouvrie
lees verder
Forse stijging prijs koopwoningen
In oktober 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland gemiddeld 11,5% hoger dan in oktober 2023. Dat is de grootste stijging in ruim twee jaar.
lees verder
Meer aanbod appartementen
ING Research verwacht komend jaar een toename van woningverkopen in Nederland door een stijgend aanbod van appartementen.
lees verder
 
VT Wonen & Design beurs stopt
lees verder
Decoratietrends Kerstmis 2024
[Sponsored artikel] - Met de feestdagen om de hoek is het tijd om de kerstslingers weer ophangen, of net niet? Want tegenwoordig is minimalistische kerstversiering helemaal hip. Benieuwd naar meer decoratietrends voor de feestdagen?
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden