Bruto binnenlands product (opgebouwd uit vier bestedingscategorieën: investeringen, handelssaldo, consumptie door huishoudens en consumptie door de overheid)
Deze zogenaamde flashraming is een eerste berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal, op basis van de dan beschikbare informatie. Hiermee geeft het CBS een eerste beeld van de stand van de Nederlandse economie.
Bij elke nieuwe berekening bepaalt het CBS ook de nieuwe seizoengecorrigeerde cijfers van de eerder gepubliceerde kwartalen. Door deze herberekening is onder andere de groei van het derde kwartaal van 2014 bijgesteld van 0,1 naar 0,2 procent en de groei van het eerste kwartaal van -0,4 naar -0,3.
Consumenten besteden meer
Ten opzichte van een jaar eerder is de economie in het vierde kwartaal 1 procent gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal 2013. Deze groei is te danken aan meer export, hogere investeringen en meer consumptie door consumenten. De consumptie van de overheid kromp licht.
Consumenten hebben in het vierde kwartaal meer besteed dan in het vierde kwartaal van 2013. Dat is in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt, aldus het CBS. In 2014 wisselde 40 procent meer woningen van eigenaar dan in 2013.
Consumenten gaven vooral meer uit aan meubels en elektrische apparaten (bijvoorbeeld de nieuwste smartphones). Ook kochten ze meer fietsen dan een jaar geleden. Dat hangt samen met de eindejaarsrun op de voordelige fiets van de zaak. Verder waren ook de consumentenbestedingen aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur aanzienlijk hoger.
Economie 2014
De omvang van de economie in heel 2014 was gemiddeld 0,8 procent groter dan in 2013. Dat is de eerste jaargroei na twee jaar met krimp. In 2014 zijn er nu drie kwartalen achter elkaar van groei gemeten.
Links
www.cbs.nl
Tags
economie, investering, consumptie, huishouden, inkomen, crisis, consument, consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, crisis