Groei door binnenland

Donderdag 05 december 2024

De ING verwacht dat in 2025 de groei in Nederland vooral 'van achter de dijken' komt, hetgeen betekent groei door de binnenlandse vraag.
Groei door binnenland
Groei door binnenland Groei door binnenland

De Nederlandse economie groeit in 2025 naar verwachting van ING Research op het gematigde tempo van 1,3%. Dit volgt op een jaar van zwakke groei van 0,8%, waarin de economie aanvankelijk nog last had van de energiecrisis en van de terugloop van de wereldwijde goederenvraag. Het gros van de groei komt naar verwachting door binnenlandse vraag. Vooral van de consument, maar ook de overheid is één van de belangrijkste drijvende krachten daarin.

 

De Nederlandse economie sluit 2024 positief af. Na een lange periode van milde krimp die tijdens de energiecrisis begon, is de Nederlandse economie in het tweede en derde kwartaal van 2024 weer hard gegroeid. Het is de verwachting van ING dat het vierde kwartaal een terugval in groei zal laten zien, maar desalniettemin is de lichte krimp van de voorgaande zeven kwartalen daarmee meer dan goed gemaakt. Kijkende naar de groei sinds het begin van de pandemie, dan blijft Nederland koploper onder de grote Europese economieën.

Zelfs na een periode waarin de economie meer dan een jaar krimp heeft laten zien, is de economische krapte op vele vlakken aangehouden. Het gebrek aan personeel blijft voorlopig de grootste belemmering voor bedrijven, terwijl bijvoorbeeld ook gebrek aan ruimte en aansluiting op het elektriciteitsnet factoren zijn die groei beperken. Meer dan in de landen om ons heen geven bedrijven in grote mate aan dat zulke aanbodproblemen en niet problemen met gebrek aan productvraag de grootste beperking voor verdere groei zijn.


In 2025 gematigde groei en aanhoudende krapte dankzij sterke binnenlandse vraag
Ook de overheid draagt bij aan de groei en daarbij aan de krapte. De (semi)publieke sector is een belangrijke motor van de economische groei van de afgelopen jaren en lijkt dat ook nog wel even te blijven. Sinds de pandemie is de (semi-)publieke sector met ongeveer 10% gegroeid. De rijksbegroting blijft expansief en lijkt daarmee ook de komende tijd bij te blijven dragen aan zowel groei als krapte.

Zowel de overheid als voornoemde krapte blijven ook bijdragen aan relatief hoge inflatie. Nederland heeft momenteel een van de hoogste inflatiecijfers van de eurozone en dat komt mede door hogere loon(kosten)groei, woningmarktkrapte en door belasting, heffingen en accijnzen. Nu de ECB de rente aan het verlagen is en het begrotingstekort in ons land oploopt, lijkt er weinig beleidshulp te komen om de inflatie snel terug naar 2% te krijgen.

Voor 2025 verwacht ING dat de Nederlandse economie op het gematigde tempo van 1,3% groeit. Waar Nederland als handelsland te boek staat, lijken juist exporten volgend jaar onder druk te staan. De zwakke Duitse economie, de veranderende rol van China in de wereldeconomie en de waarschijnlijke Amerikaanse handelstarieven dragen bij aan verwachte zwakte als het op exporten aankomt.

Ondanks de verwachte zwakke buitenlandse vraag, lijkt de binnenlandse motor sterk genoeg om de economie redelijk te laten groeien. Wel lijkt daarbij de krapte op verschillende markten aan te houden, al ligt het in de lijn der verwachting dat er een beetje afkoeling komt. Hoge loongroei zorgt voor een grotere productvraag van huishoudens, maar ook voor druk op de winsten, waardoor wij verwachten dat de werkloosheid licht op blijft lopen in 2025.

Bepalende onzekere factoren bij de verwachtingen van de ING zijn de mate waarin en de snelheid waarmee de VS importtarieven doorvoert, of de consument veel blijft sparen of juist uitgeeft in een tijd waarin werkloosheid waarschijnlijk wat oploopt en of de voorraden binnen de Europese industrie voldoende afgebouwd worden om nieuwe orders voor Nederlandse producenten weer sterker te laten stijgen.

 

Lees hier meer over deze verwachting.



Links

www.ing.com

Tags

nieuws, interieur, verwachting, prognose, economie, vraag, consument, bestedingen, productie, overheid, bestedingen, krapte, personeel, buitenland, binnenland, orders, producenten, sparen, uitgave, loongroei, inflatie, investeringen, wereldeconomie, tempo, handelstarieven, #ing, #ingresearch

Gerelateerd nieuws
 
Trends Heimtextil 25/26
lees verder
Nieuw beursduo: Imm en Idd Cologne
Het was niet geheel onverwacht, maar toch schrikken dat vakbeurs Imm Cologne niet doorgaat in 2025. Organisator Koelnmesse komt echter met een nieuw concept bestaande uit twee verschillende beursformules.
lees verder
Mijlpaal
EK Retail staat aan de vooravond van een bijzondere mijlpaal. De Europese retailorganisatie, waar het voormalige Euretco deel van uitmaakt, bestaat in 2025 honderd jaar.
lees verder
Gert Snel naar De Woonindustrie
Gert Snel Interiors is vanaf januari 2025 permanent gevestigd in De Woonindustrie in Nieuwegein. Dit is een nieuw hoofdstuk voor de groothandel in meubels en woondecoratie, die eerder dit jaar nog aankondigde te gaan sluiten.
lees verder
Arjen Witteveen op Trendz
Tijdens Trendz Voorjaar 2025, 12-14 januari in Gorinchem, presenteert designer Arjen Witteveen, bekend van Atelier Arjen Witteveen, zijn werk in de exclusieve Hotspotz-zone op de vernieuwde bovenverdieping van de beurs.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden