Natuurlijke en toch goed presterende vezels zijn baanbrekend voor veel branches. Natuur en prestaties komen samen in nieuwe, innovatieve oplossingen - een echte mijlpaal op weg naar duurzaamheid. Op Techtextil 2024 toonden internationale exposanten toekomstbestendige ontwikkelingen voor tal van industrieën in het gebied 'Nature Performance'. Voor Techtextil 2026 zullen functionele natuurlijke materialen nog meer centraal staan.
Functioneel en natuurlijk tegelijk - innovatieve natuurlijke vezels beheren de link tussen prestaties en duurzaamheid en ontwikkelen zich tot echte allrounders. Er is wereldwijd veel vraag naar toepassingen in tal van industrieën. De markt voor natuurlijke vezels alleen al zal naar verwachting groeien tot ongeveer $ 103 miljoen in 2031. Naarmate de vraag naar natuurlijke materialen toeneemt, worden er ook innovaties ontwikkeld om hun prestaties te verbeteren. Nieuwe materialen, afwerkings- en verwerkingsmethoden verbeteren de prestaties van duurzaam textiel - of het nu natuurlijk, biogebaseerd, afbreekbaar of door de mens gemaakt is. Dit was ook duidelijk te zien op de beurs in april, waar een apart gedeelte 'Nature Performance' aan het toekomstige onderwerp werd gewijd.
'De industrie is klaar om een assortiment functioneel textiel op natuurlijke basis aan te bieden. Of het nu gaat om de auto-industrie of de bouw, de vraag naar natuurlijke materialen neemt snel toe. We zijn blij om te zien dat toekomstgerichte oplossingen worden gepresenteerd en verwelkomd door de branches. In april toonde al meer dan 15% van de exposanten natuurlijke vezels en materialen. Door de grote vraag en de voortdurende ontwikkelingen verwachten we op de volgende Techtextil een nog groter aanbod van natuurlijke performance materialen,' zegt Sabine Scharrer, director brand management technical textiles & textile processing bij Messe Frankfurt.
De exposanten presenteerden de vakbezoekers een hele reeks vezels en materialen met functionele eigenschappen, variërend van natuurlijke isolatiematerialen tot circulaire polyestervezels.
Onder hen was de Canadese start-up Vegeto, die afbreekbare thermische isolatie presenteerde op basis van melkkruid, biopolymeervezels gemaakt van maïszetmeel en kapok, een natuurlijke vezel van de zijdeboom. Een jas met een niet-geweven binnenvoering op basis van de nieuwe melkweide-isolatie trok blijkbaar veel aandacht op de Vegeto-stand in het Nature Performance-gedeelte. "Mensen kwamen naar onze stand en waren echt verbaasd dat een plantaardig isolatiemateriaal van deze kwaliteit zelfs maar bestaat,' meldt Vegeto's general manager Ghyslain Bouchard.
Anatolian Colors uit Turkije toonde innovatieve natuurlijke kleurstoffen die qua kwaliteit en duurzaamheid kunnen concurreren met chemische kleurstoffen. 'De Nature Performance Area was een uitstekend platform voor ons, dat perfect past bij onze visie van milieuvriendelijke en duurzame textielproductie,' zegt Sophia Merve Ince, oprichter van Anatolian Colors. Deelname aan deze beurs heeft de bekendheid van de nieuwe plantaardige kleurstoffen aanzienlijk vergroot en heeft geholpen een groter internationaal publiek te bereiken. Er werden ter plaatse gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers uit verschillende industrieën - van mode tot auto's. 'Het was bijzonder verheugend dat een toonaangevend modemerk interesse toonde in een proefproject met onze producten voor de eigen collectie,' meldt de ceo. Vanwege het grote succes is het bedrijf al van plan om deel te nemen aan de editie 2026.
De Zwitserse start-up OceanSafe presenteerde een polyestermateriaal dat volgens het bedrijf net zo duurzaam, functioneel en schaalbaar is als conventioneel polyester. Het hoogtepunt: het zou ook volledig biologisch afbreekbaar zijn. Het circulaire polyester werd zeer goed ontvangen door de vakbezoekers: 'De feedback was geweldig,' zegt cmo Matthias Fuchs over het eerste optreden van het bedrijf op Techtextil: 'We hadden aanzienlijk meer bezoekers dan verwacht.' Volgens Fuchs varieerden de contacten van automotive, medisch en kleding tot werkkleding, bouw en openbare aanbestedingen. Over het algemeen was de kwaliteit van de bezoekers uitstekend.
Het toenemende gebruik van natuurlijke vezels in de textielindustrie was ook het centrale thema van het 'Discover Natural Fibres Initiative' (DNFI) tijdens de laatste editie. De internationale alliantie van meer dan 40 verenigingen, organisaties, fabrikanten van natuurlijke vezels en onderzoeksinstituten heeft als doel het bewustzijn van het belang van natuurlijke vezels te vergroten en de toepassing ervan te promoten.
Terugkijkend is Sandra Bohne, managing director van DNFI-lid 'Fibral Material Alliance', zeer tevreden over de DNFI-deelname aan het Nature Performance-gebied. 'Veel bedrijven die nog niet eerder natuurlijke vezels hebben gebruikt, bezochten onze stand om meer te weten te komen over alternatieven voor kunstvezels,' aldus Bohne. Al met al was het een zeer geslaagd evenement waar de DNFI-vertegenwoordigers veel vragen ontvingen over mogelijke toepassingen van natuurlijke vezels uit een breed scala aan industrieën, waaronder mode, woningtextiel, bouw, automotive en composieten.
De innovatieve bedrijven laten dit zien: natuur en prestaties zijn een duurzame match. Op Techtextil 2026 zal de focus nog meer liggen op natuurlijke vezels, garens en materialen.
Techtextil 2026 wordt gehouden van 21 tot en met 24 april 2026 in Messe Frankfurt.
Links
www.techtextil.messefrankfurt.com
www.messefrankfurt.com
Tags
nieuws, interieur, beurs, textiel, techniek, functioneel, duurzaam, circulair, processen, industrie, garens, vezels, verwerking, mode, woningtextiel, bouw, automotive, composieten, fabrikanten, exposanten, bezoekers, alliantie, verenigingen, #messefrankfurt, #techtextil