Voor dit project werkten Marokkaanse vrouwelijke ambachtslieden en de Nederlandse ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen in duo's samen aan tapijtontwerpen van elk één vierkante meter groot. De ontwerpen zijn, samen met de meubelontwerpen van Mina Abouzahra te zien én te koop tijdens de expositie. Ook wordt filmmateriaal getoond over het maakproces van de Berber tapijten. Abouzahra biedt met deze expositie een podium aan Marokkaanse ambachtsvrouwen en hun erfgoed, en slaat een brug tussen Nederlands design en Marokkaanse cultuur. De expositie duurt tot en met 26 september.
Voor One Square Meter Berber reisden de vier Nederlandse ontwerpers af naar Marokko. Hier werkten zij in vaak afgelegen gebieden nauw samen met vrouwelijke wevers die hun knoop- en verftechnieken en dagelijks leven met hen deelden. De wisselwerking zorgde ervoor dat de wevers inzicht kregen in de wereld van design - buiten de voor hen bekende technieken en patronen. De ontwerpers maakten op hun beurt kennis met de Marokkaanse cultuur. Het resultaat van deze samenwerkingen is te zien in Het Berberhuis. Ook de meubels van Abouzahra zijn met de hand gemaakt in samenwerking met Marokkaanse ambachtslieden. Op 16 september verschijnt de One Square Meter Berber paper: een krant van precies één vierkante meter groot over de geschiedenis en tradities van de Marokkaanse cultuur. De krant is te koop in Het Berberhuis en via de website.
Het maken van Berber tapijten is een ambacht voornamelijk uitgevoerd door vrouwen van de inheemse Berberse bevolkingsgroep, ook wel Amazigh geheten. Het Berberse tapijtknoopambacht kent een rijke cultuur vol oude tradities. 'Elke streek heeft een eigen tapijt, met eigen motieven. De tapijten vertellen verhalen over de stam, de familie of de levensfase van de vrouw die het tapijt weeft. Het is een manier van zelfexpressie voor vrouwen die vaak niet kunnen lezen of schrijven,' aldus Mina Abouzahra. Het Berber tapijt is een van Marokko's meest lucratieve exportproducten. Toch zijn de vrouwelijke wevers een van de laagst betaalden in de toeleveringsketen. Hierdoor dreigt dit ambacht te verdwijnen. Het project One Square Meter Berber heeft als doel om de Marokkaanse tapijtindustrie inclusiever en eerlijker te maken.
Ontwerper en meubelmaker Mina Abouzahra, geboren en getogen in Nederland en dochter van Marokkaanse immigranten, groeide op met twee verschillende culturen. De wens om deze met elkaar te verbinden is een rode draad in haar werk. Mina studeerde aan het Hout- & Meubileringscollege in Amsterdam. In haar laatste studiejaar vertrok zij naar Marokko en kwam zij in aanraking met de ambachten en tradities van het land. Dit inspireerde haar tot de ontwerpen waarmee zij nu naam maakt. Haar bank Goity (betekenis: 'zusje') komt voort uit de manier waarop traditionele gezinnen op het Marokkaanse platteland in één ruimte slapen. De matrassen voor de hele familie worden elke ochtend op elkaar gestapeld en vormen een 'bank'. Mina's versie viert de Marokkaanse gastvrijheid, de sterke familiebanden en onderlinge saamhorigheid. Voor haar Abouzahra-Rietveld stoelen bekleedde zij het iconische ontwerp uit 1959 van Wim Rietveld met uitbundig handgeknoopt Berbers textiel. Het Centraal Museum in Utrecht kocht onlangs een stuk aan.
Links
www.onesquaremeterberber.com
www.minaabouzahra.com
www.glue.amsterdam
Tags
Nieuws, interieur, berber, expositie, kleden, handmatig, cooperatie, uniek, wol. marokkaans, #abouzahra, #hmc, #marokko, #glue, #onesquaremeterberber