Het eerste idee voor het ontwerp van een energieopwekkend gordijn stamt af van een competitie van Architecture for Humanity uit 2002. In deze competitie moesten hulpvoorzieningen bedacht worden voor de aidsproblematiek in Afrika. Petra Blaisse van Inside Outside bedacht indertijd een groot soort doek met zonnecellen waarmee je elektriciteit kunt genereren. Bijvoorbeeld voor mobiele noodhospitaaltjes of verkoeling van medicijnen.
Onderzoekstraject
Projectmedewerker Peter Niessen van de huidige tentoonstelling Building with Textiles in het TextielLab in Tilburg: 'De studio van Petra Blaisse ontwikkelt het idee nu verder, in de zin van een flexibel scherm dat de zon tegenhoudt en daarbij ook nog eens energie genereert.
'We zitten nog volop in de onderzoeksfase. We hebben veel ervaring met zon-reflecterende doeken, maar om de zon te gebruiken en daarmee energie op te wekken, dat hebben we nog niet eerder gedaan. Althans niet in gordijnen’, vertelt Niessen. Het onderzoek richt zich volgens Niessen vooral op de solartechniek: het gebruik van zonnecellen en geleidende (conductieve) garens. Hierbij is nog een andere partij betrokken: Solar Fiber. Zij leveren kennis en advies over de techniek. Bijvoorbeeld over conductieve garens en hoe je deze kunt integreren. Als testcase heeft studio Inside Outside de nationale bibliotheek van Qatar in Education City, ontworpen door OMA, als uitgangspunt genomen.
Solartechniek
Nu Inside Outside bezig is met het ontwerp, komen er veel vragen naar boven waar een antwoord op moet worden geformuleerd. 'Waar laat je de energie die je opwekt? Hoe integreer je alle conductieve garens, de garens die de zonnecellen opnemen, in je doek? En dan de zonnecellen zelf, hoe kwetsbaar is het geheel? Waar ga je de zonnecellen plaatsen? Buiten is efficiënter maar de garens die we gebruiken, zijn eigenlijk bedoeld voor binnengebruik', vertelt Niessen over het proces.
Monofilamenten
De garens die gebruikt worden zijn zogenaamde monofilamenten. 'Die moeten gecoat worden voor buitengebruik. Het moet weer en wind kunnen weerstaan en stevig zijn. Er zijn dus best nog wel wat technische uitdagingen. Ik denk dat wij heel blij zijn als we een goed functionerend prototype krijgen. Dat is het eerste doel.' Niessen ziet de toepassing van een energie-opwekkend doek uiteindelijk voor zich in grote transparante gebouwen in warme klimaten.
Breitechniek
Voor Inside Outside is breien een nieuw medium en volgens Peter Niessen zitten er een hoop uitdagingen aan vast. 'Mijn grootste angst was het feit dat een breisel altijd heel rekbaar is. Dat wil je natuurlijk niet voor een gordijn. Ik moet zeggen dat we daar redelijk mee uit de voeten weten te komen. De rekbaarheid wordt tot een minimum beperkt.'
Naast de rekbaarheid is ook het programmeren van het breisel gecompliceerder en tijdrovender dan het projectteam van studio Inside Outside aanvankelijk dacht.
Resultaten
Het resultaat van de collectie-opdracht wordt eind januari gepresenteerd in het TextielMuseum tijdens een Expert Meeting die aansluit op het thema van de tentoonstelling Building with Textiles.
Met project Re-Set laat Inside Outside in de tentoonstelling Building with Textiles zien hoe er door een innovatieve textiele toepassing in architectuur omgegaan kan worden met leegstand in gebouwen. De expositie is te zien tot en met 25 januari 2015.
Links
www.textielmuseum.nl
Tags
textiel, interieurtextiel, stof, gordijn, gordijnstof, doek, garen, breien, breisel, zonnecel, solartechniek, zon-reflecterend