Eerste signaal zwakkere consumptie

Vrijdag 24 juni 2022

Het NL-consumentenvertrouwen is op dit moment historisch laag en de inflatie bijzonder hoog. Normaal gesproken een recept voor consumenten om de hand op de knip te houden. Tot nu toe zagen we dat nog niet terug, maar nu lijkt het eerste signaal zichtbaar, zo meldt ING.
Eerste signaal zwakkere consumptie

Vooralsnog geven de meest recente harde consumptie-data van het CBS nog weinig directe aanleiding om het over een zwakkere consumptie te hebben. De consumptiecijfers over april die deze week verschenen, waren simpelweg sterk. Niet heel gek als we ons realiseren dat we daarin nog te maken hebben met inhaaleffecten na de laatste lockdown en dat de torenhoge (energie)inflatie tot april veel huishoudens nog niet heel hard in de portemonnee heeft geraakt. Daarnaast zullen vooral hogere inkomens hun – tijdens de coronacrisis opgepotte – spaargeld aanspreken, zodat we hun koopkrachtverlies niet zo snel in lagere uitgaven terugzien.

Recentere aanwijzingen minder positief
Zijn er dan helemaal geen voortekenen dat het sombere gemoed van de consument ervoor zorgt dat de consument zijn hand wat steviger op de knip houdt? Het kan immers niet anders, dan dat we het aanhoudende pessimisme een keer gaan terugzien in lagere uitgaven. Om nu al een indicatie te krijgen hoe de uitgaven van consumenten zich in de rest van het tweede kwartaal hebben ontwikkeld, nemen we onze transactiedata onder de loep. Die geven ons namelijk een eerste indicatie hoe de bestedingen van consumenten (pin + cash + online) zich ‘nu’ ontwikkelen. En wat zien we? Na een opwaartse ontwikkeling de eerste twee maanden van dit kwartaal zet de totale waarde van de transacties in juni een stapje terug.

 

Eerste negatieve signaal
Dit mogen we best interpreteren als een eerste signaal dat de consument het mogelijk wat rustiger aan doet. Pessimisten zullen er bovendien op wijzen dat we deze (nominale) waardecijfers zien afnemen in tijden van bovenmatig hoge inflatie. Dit betekent dat de verkopen uitgedrukt in volumes nog iets sterker zijn afgenomen. Verder inzoomend op de cijfers zullen zij vooral op de daling in de non-food winkels wijzen, daar waar vaker producten worden verkocht waarop als eerste wordt bezuinigd. Optimisten zullen zeggen dat we niet te snel conclusies mogen trekken. Zij zullen erop wijzen dat veel conjunctuurgevoelige uitgaven aan diensten (zoals uitgaven in restaurant en recreatie & cultuur) zich nu nog prima staande houden. Zo lijkt het onverstandig om te stellig te zijn. Het beeld is simpelweg niet heel eenduidig. Toch kunnen we er niet omheen dat we nu voor het eerst na de laatste lockdown en het begin van de Oekraïne-oorlog ook een concreet signaal waarnemen, waaruit blijkt dat de consument de hand mogelijk wat meer op de knip houdt.

Voorbode van zwakkere consumptie
Zelfs als dit eerste signaal vanuit de transactiedata in juni vals alarm blijkt, verwacht ING Research wel dat de consumptie gedurende de tweede helft van dit jaar verder verzwakt. Verder oplopende betalingen aan energie zullen de overige bestedingen steeds verder onder druk zetten en de inhaaleffecten en spaarbuffers, die de consumptie nu nog lijken te stutten, boeten in aan kracht. Zo lijkt het huidige pessimisme onder consumenten in elk geval een voorbode voor een mindere tweede helft van 2022.



Links

www.ing.com

Tags

nieuws, interieur, economie, inflatie, consumptie, huishoudens, bestedingen, meubelen, luxeproducten, horeca, diensten, marktonderzoek, voorbode, prognose, voorspellingen, pessimisme, #ing

Gerelateerd nieuws
 
Mflor exclusief via Unilin
lees verder
Nieuwe koers Trade Mart Utrecht
Trade Mart Utrecht, onderdeel van Koninklijke Jaarbeurs, kiest vanaf 2026 voor een dynamisch beursmodel. Met onder meer nieuwe vakbeurzen voor de segmenten Jewels & Watches en Kitchen & Design.
lees verder
Winst voor Home Fashion Group
Ondanks een omzetdaling heef de Home Fashion Group het jaar 2023 met een winst afgesloten.
lees verder
Wonen in de min
De CBS-omzetcijfers voor de Nederlandse retail van november 2024 zijn bekend. De omzet groeide 2,2% ten opzichte van november 2023, het volume was 0,3% hoger. Non-food groeide met 4,4%, de meubels en woninginrichting daalden echter flink.
lees verder
Januari beurzen 2025
Na de feestdagen gaat het nieuwe jaar deze week volop van start. In januari vinden meerdere beurzen plaats in binnen en buitenland. Hier kunnen interieurprofessionals inspiratie opdoen en van gedachten wisselen met bestaande en nieuwe contacten.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden