De Japanse naam van de plank, Tsugi, verwijst naar de ambachtelijke methode waarbij de plank en het wandbeslag elkaar vastgrijpen en uitsluitend worden bevestigd door een koperen pin die in een opening in de zijkant van de plank wordt gestoken. Deze traditionele scharniermethode is gebaseerd op een tand- en groefsysteem dat in de 13e eeuw in Japan werd ontwikkeld; een methode die werd ontwikkeld om het hout zo intact mogelijk te laten en het beter te beschermen tegen de hoge vochtigheidsgraad van het land. De Tsugi-verbinding geeft de plank niet alleen veel stevigheid, maar voegt ook een opvallend detail toe aan het ontwerp van het stuk.
Achter de eenvoudige uitdrukking van de Tsugi-plank gaat geavanceerd, uiterst nauwkeurig timmerwerk schuil, waardoor het mechanisme naadloos in elkaar grijpt zonder zichtbare overgangen. Als praktisch detail zorgt een in de plank gefreesde uitsparing ervoor dat fotolijstjes, boeken en andere voorwerpen stevig kunnen staan.
Knud Erik Hansen, eigenaar-directeur van Carl Hansen & Søn, zegt: 'De ontwerpers achter de Tsugi-plank, Sharon Fisher en Matteo Barenghi, ontwierpen de plank oorspronkelijk als inrichting voor de flagship stores van Carl Hansen & Søn, maar toen steeds meer klanten om het product vroegen, besloten we de plank in productie te nemen, zodat hij vreugde kan scheppen in particuliere woningen en andere plaatsen over de hele wereld.'
De Tsugi Shelf is decoratief als losstaand stuk, maar kan ook worden geïnstalleerd in groepen die naar behoefte kunnen worden geschaald - van een kleine boekenplank tot een hele bibliotheekwand.
Links
www.carlhansen.dk
Tags
Nieuws, interieur, meubelen, deens, design, stoelen, planken, boekenplank, ontwerp, scharniermethode, traditioneel, japans, #carlhansen, #tsugi