Branchevereniging Projectinrichting (BVP) voorzitter Lieuwe Steendam opende de middag en gaf aan dat inspireren, opleiden (instroom nieuwe werknemers) en duurzaamheid / recycling belangrijke thema’s zijn voor de organisatie. Dat is de reden dat deze middag rond het thema duurzaamheid draait.
Als eerste spreker (foto 1) heeft Janneke Leenaars (sustainability manager Interface) een uitgebreide toelichting gegeven op de 'reis' die Interface heeft gemaakt om een veel duurzamer bedrijf te maken. Dit is bepaald door de visie van Interface – oprichter Ray Anderson die in de 90’er jaren al een Mission Zero voor het bedrijf definieerde.
Vanaf de start van de Mission Zero-strategie in 1994 formuleerde Interface ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen om als bedrijf een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij, waarbij de randvoorwaarde is dat negatieve impact wordt geëlimineerd. De tapijttegelfabrikant focust zich hierbij op drie cruciale gebieden: de fabrieken, producten en leveranciers.
In januari 2019 heeft Interface een belangrijke mijlpaal behaald: elk gekocht product - van luxe vinyltegels en rubbervloeren tot tapijttegels - is volledig CO2-neutraal. De CO2-impact van het productieproces en de productieketen is niet alleen aanzienlijk verminderd, maar ook wordt de uitstoot die nog niet kan worden voorkomen, ook van de grondstoffen en het onderhoud, gecompenseerd door CO2-reductieprojecten binnen het Carbon Neutral Floors-programma. Binnen dit programma wordt de uitstoot gecompenseerd via projecten op het gebied van hernieuwbare energie, het overstappen op alternatieve brandstoffen en herbebossing, om zo CO2 wel in de natuur, maar uit de atmosfeer te houden.
Nu is er een nieuwe ambitie geformuleerd voor de komende jaren. Met Climate Take Back legt Interface de lat nog hoger. Doel van deze missie is het terugdraaien van klimaatverandering. Het bedrijf is vastbesloten om meer klimaatpositieve effecten op duurzaamheidsgebied te realiseren met ons productportfolio en zelfs CO2-negatieve producten te ontwikkelen, waarvan de nu al verkrijgbare backing CircuitBac Green een voorloper is. En dit geldt niet alleen voor tapijttegels, maar ook voor de productgroepen LVT en Nora–producten.
Aansluitend heeft Kim Besselsens van Vinylrecycling.com (foto 2) een presentatie gegeven over hun vooruitstrevende visie en werkzaamheden op het gebied van recycling van vinyl en pvc. Zo verwerkt dit bedrijf al snij – afval van pvc vloeren tot nieuwe grondstof, die toegepast kan worden in diverse andere PVC producten (maar ook PVC vloeren).
In samenwerking met de BVP en de ERFMI (Europese samenwerking PVC vloeren producenten) is er nu een test opgestart voor het verwerken van vloeren die uit woningen of projecten zijn gehaald (zogenaamde 'post-consumer' vloeren). Op dit ogenblik worden deze verzameld, tot er een totaal van 5.000 kg is verzameld. Deze vloeren worden beoordeeld op restproducten (lijm, egaline) en er wordt gecontroleerd of er stoffen inzitten die nu niet meer gebruikt worden. Daarna worden de vloeren verwerkt in de recycling en worden er conclusies getrokken over de toekomstige mogelijkheden voor de verwerking van deze vloeren.
Lieuwe Steendam bedankte de sprekers en gaf nog een korte introductie van het project Vitaal (toegelicht door bestuurslid Jolande van der Spiegel - foto 3)). Daarnaast stond hij nog kort stil bij de oprichting van de BVP jonge ondernemers, waar inmiddels al 35 leden bij zijn aangesloten. Zij organiseren zelf bijeenkomsten en thema’s, die belangrijk zijn voor toekomstige ondernemers.
Een interessante middag met veel inspiratie, die werd afgesloten met een prima receptie.
Links
www.bvprojectinrichting.nl
www.interface.com
www.vinylrecycling.com
Tags
nieuws, interieur, bijeenkomst, projectinrichting, branchevereniging, duurzaamheid, thema, projectinrichters, fabrikanten, producenten, vloeren, raamdecoratie, tapijttegels, pvcvloeren, bestuur, voorzitter, recycling, duurzaamheid, vitaal, ondernemerschap, jong, receptie, presentaties, discussies, #bvp, #interface, #vinylrecycling