'Een enorme teleurstelling voor alle winkels die al maanden van veiligheid topprioriteit hebben gemaakt en worstelen om te overleven,' zegt Inretail. 'Wij blijven van mening dat de staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen zij besloot tot winkelsluiting over te gaan. Met de geboden alternatieven zijn voor te veel ondernemers geen realistische omzetten te halen.' Het bestuur van Inretail beraadt zich op vervolgstappen. Inmiddels heeft Inretail overigens besloten voorbreidingen te treffen om in hoger beroep te gaan.
Momenteel kunnen 56.000 winkeldeuren alleen omzet realiseren via click&collect en kopen op afspraak. Volledig onterecht vindt Inretail, omdat winkels veilig open kunnen. De huidige situatie is voor ondernemers als ademen door een rietje en volstrekt onvoldoende om op een rendabele manier te kunnen ondernemen. Daardoor staan 50.000 à 60.000 banen op de tocht en dreigt een kaalslag met enorme maatschappelijke en economische gevolgen. De leefbaarheid van talloze wijken, dorpen en steden staat onder druk.
De vraag is natuurlijk - nu Inretail er bij herhaling niet geslaagd is de regering van meer redelijkheid te overtuigen - of winkeliers én hun klanten dit nog langer lijdzaam afwachten.
Inmiddels is er wel meer beweging bij non-foodwinkels, mede door de verruiming volgende week (klant per 25 m2). Ikea heeft inmiddels verklaard vanaf volgende week de winkels weer te gaan openen en ING rapporteert vandaag dat pinbetalingen aan het stijgen zijn in non-foodwinkels. Een klein stukje hoop voor ondernemers, maar nog niet lang voldoende om weer rendabel te kunnen draaien.
Links
www.inretail.nl
Tags
Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, residentieel, non-food, retail, detailhandel, brancheorganisatie, belangenbehartiger, cbw, mitex, in retail, winkel, organisatie, belang, vereniging, informatie, lockdown, click&collect, pensioen, regeling, omstandigheden, economie, koninklijk, #inretail, #clickcollect, #clickencollect, #kiesretail