Terwijl in België de 'niet-essentiële' winkels net weer zijn opengegaan, lijkt de de Nederlandse regering juist op sluiting af te stevenen. Met ditmaal negatieve financiële gevolgen voor de interieurbranche. De laatste twee weken is het immers weer 'bal' in de media: 'stijgende positieve besmettingen'. Maar hierbij zijn een aantal vreemde zaken aan de hand.
Allereerst: waarom worden hierbij hoofdzakelijk alleen absolute aantallen genoemd? Het zou in ieder geval veel beter inzicht geven als er een percentage wordt genoemd. Dan krijg je toch een ander beeld. Kijk maar eens naar de grafiek (foto 1) op het corona-dashboard van de rijksoverheid:
09-11 t/m 15-11: 13,8%
16-11 t/m 22-11: 12,0%
23-11 t/m 29-11: 11,1%
30-11 t/m 06-12: 11,6%
De laatstgenoemde week weliswaar een stijging, maar 'overall' is nog altijd sprake van een daling.
Ten tweede: Waarom worden positief getesten besmettelijk genoemd? De pcr-test wordt door artsen en steeds vaker ook in media (zoals hier in HP De Tijd) door wetenschappers bekritiseerd, omdat ook mensen die maanden geleden in aanraking zijn geweest met het virus - vaak zonder dat ze ziek zijn geweest - positief kunnen zijn. Maar dan dus niet per se besmettelijk zijn. Zelfs OMT-lid Marion Koopmans geeft dat toe in een interview.
Ten derde: er is ook de nodige kritiek op het verzamelen, interpreteren en presenteren van de cijfers door het RIVM in de media. Vooral onderzoeker Maurice de Hond heeft daar een dagtaak aan. Lees eens zijn meest recente twijfel over de cijfers. En zijn beschouwing (van 13 december) over de stijgende cijfers is eveneens interessant.
Ondanks dat er nu wordt beweerd dat er 'stijgende cijfers' zijn is het aantal mensen met corona dat ziekenhuis- en IC-bedden bezet houdt al lange tijd aan het dalen. Ook de afgelopen drie dagen (11-13 december) is het gemiddeld aantal ziekenhuisopnamen met ruim 130 mensen gedaald en het aantal IC-opnames met 25! En van 30 november t/m 6 december meldden zich naar schattig ruim 3.100 minder mensen zich met corona-achtige klachten bij de huisarts. Zie foto 2, maar de cijfers zijn eveneens gewoon te vinden op het corona-dashbord. N.B. 15-12-2020: Misschien dat dit bericht anders nog een ander perspectief biedt?
De oversterfte is een ander getal wat belangrijk is om in de gaten te houden. Deze is wel circa 11,5% hoger dan je normaal gemiddeld zou mogen verwachten, zo is te vinden op de site van het CBS. Maar dat is met een heftige griepgolf zoals we die in het voorjaar van 2018 hadden ook het geval. Vergelijk hier de cijfers van de 'tweede golf' maar eens met de griepgolf van het voorjaar 2018. Ook Maurice de Hond heeft hier eerder al eens over gepubliceerd.
Na de piek in het voorjaar 2020 - waar corona zorgde voor een piek in het aantal overledenen - geven de huidige cijfers dus weliswaar verhoogde sterftecijfers te zien, maar die zijn niet vreemd voor een jaar (zoals in 2018) waarin een ziekte (zoals de griep) rondwaarde.
N.B. 15-12-2020: volgens CBS is he totaal aantal overledenen 2020 t/m week 49: 152.435 overleden mensen. Dit ligt nog onder 2018 met totaal 153.363 sterfgevallen!
Het is dus zeer merkwaardig dat op basis van deze cijfers dergelijke zeer ingrijpende maatregelen worden ingesteld, die tevens flinke nevenschade (economie, psychisch) en slachtoffers (door uitgestelde diagnoses en behandelingen) tot gevolg hebben. Kritische vragen hierover worden niet beantwoord. Beleidsmakers stamelen dan eigenlijk alleen als argument dat ook 'andere landen soortgelijke maatregelen nemen.'
De mondkapjesverplichting is daarvan wel de meest tragische: ondanks dat vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken aangeven dat mondkapjes niet werken en ook de beleidsmakers dat maandenlang beweerd hebben, is deze toch verplicht ingevoerd!
Waarschijnlijk hebben de beleidsmakers eigenlijk geen idee hebben wat ze moeten doen. Ze proberen uit te stralen dat ze alles gaan oplossen, maar dat is al maandenlang totaal mislukt. Wekenlange totale lockdowns in Spanje en Italië? Een avondklok in Frankrijk? Horeca dicht, geen evenementen? Het heeft niet geholpen! Dus nu toch maar weer wel 'strenger' doen in Duitsland en misschien ook Nederland? Omdat men het 'in het buitenland' ook doet? Waanzin?
Misschien is het eens goed om dit verhaal eens te lezen. En stop alsjeblieft om te kijken naar de angstmakende cijfers omdat die in geen enkel realistisch perspectief worden geplaatst. Dus gewoon niet meer kijken naar het Journaal, Op1 of Canvas. Je wordt er alleen maar doodongelukkig van.
Links
www.coronadashboard.rijksoverheid.nl
www.cbs.nl
www.maurice.nl
www.rivm.nl
Tags
Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, woning, residentieel, non-food, retail, detailhandel, brancheorganisatie, belangenbehartiger, in retail, winkel, organisatie, belang, vereniging, informatie, portaal, arbeid, pensioen, regeling, omstandigheden, economie, crisis, corona, covid-19, inretail, #mondkapje, #corona, #covid19, #inretail, #cbs, #rivm, #coronadashboard, #mdh, #mdhnd, #kiesretail