In maart groeiden de bestedingen nog, maar in april stagneerde deze groei. Consumenten gaven in april 1,6% minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen en aan duurzame goederen, vooral aan kleding, schoenen en auto’s, zo meldt het CBS. Uitgaven aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten lagen daarentegen wel hoger dan een jaar eerder.
De omstandigheden voor consumptie door Nederlandse huishoudens zijn in juni aanzienlijk gunstiger dan in april en mei. Dat komt vooral omdat men een stuk positiever is over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid en de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden.
Het consumentenvertrouwen steeg in juni 4 punten en komt uit op 5 (zie eventueel ook de korte journaalvideo, 1:27). Hiermee ligt het consumentenvertrouwen in juni ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8).
Consumenten oordelen in juni aanzienlijk positiever over het economisch klimaat dan in mei. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 12, tegen 5 in mei. Vooral het oordeel over de komende 12 maanden is aanzienlijk positiever. Het oordeel over de afgelopen 12 maanden verbetert ook.
De koopbereidheid neemt in juni een fractie toe. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op 0, tegen -1 in mei.
De verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid verbetert aanzienlijk en is voor het eerst na september 2015 positief. Bijna 35% van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal dalen, bijna 33% voorziet nog een stijging. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden komt hiermee uit op 2.
Vorige week maakte CBS bekend dat de werkloosheid in mei verder gedaald is. Het hebben van een baan speelt een grote rol bij de koopbereidheid van consumenten.
Links
www.cbs.nl
Tags
Nieuws, interieur, wonen, consumptie, consument, woninginrichting, uitgaven, bestedingen, vertrouwen, economie, consumentenvertrouwen, koopbereidheid, werkloosheid,werkgelegenheid, omzet, detailhandel, woninginrichting, retail, winkel