Recente economische lichtpuntjes zijn onder meer licht herstel van het vertrouwen, aantrekkende pintransacties en een positieve koopkrachtontwikkeling. Vooruitkijkend naar 2024 verwacht ING Research dat de consumptie een stijgende lijn laat zien.
De consument heeft tot nu toe een lastig jaar achter de rug. Onder meer een hoge inflatie, koopkrachtverlies en een laag vertrouwen speelden de consument gedurende 2023 lange tijd parten. Dat zorgde ervoor dat de consument lange tijd de voet op de rem hield. De particuliere consumptie daalde met zo’n 2% gedurende de eerste helft van het jaar. Ook het afgelopen kwartaal hebben consumenten niet meer gekocht dan het kwartaal ervoor.
Inmiddels lijkt het tij wat te keren. Zo is het vertrouwen onder consumenten – na twee minieme verbeteringen in september en oktober – vorige maand voor het eerst sinds lange tijd echt flink verbeterd. Kijkend naar de meest recente hardere cijfers dan is de eerste indruk ook positief. Uit de meest actuele transactiecijfers blijkt dat de waarde van het totaal aantal transacties door ING-consumenten is toegenomen. Zo ligt de gemiddelde transactiewaarde over de eerste twee maanden van het lopende kwartaal hoger dan het maandgemiddelde van een kwartaal eerder (+0,6%). Weliswaar betreft het hier een nominale toename, maar zelfs gecorrigeerd voor stijgende prijzen lijkt er ook in volumetermen een gunstiger beeld overeind te blijven. De relatief sterke detailhandelscijfers van het CBS over oktober lijken dit positievere beeld te bevestigen.
Zoomt men iets verder in op verschillende uitgavencategorieën dan is er een duidelijke toename (+1,8%) te zien in de pinomzet van de categorie food (supermarkten & voedingsspeciaalzaken). In de non-foodwinkels (denk bijvoorbeeld aan elektronica en woninginrichting) is inmiddels ook sprake van een positieve omzetontwikkeling. Daar lag de pinomzet namelijk de afgelopen twee maanden gemiddeld ook iets (+0,8%) hoger dan in het kwartaal ervoor. De pinomzetten in de diensten liepen wel licht terug (-0,7%), maar de krimp was duidelijk kleiner dan in het tweede kwartaal. De waarde van de transacties online steeg verder (+0,7%).
Transactiecijfers worden gebruikt als indicatie voor hoe de vrije consumptie, ruwweg de helft van de totale consumptie van huishoudens, zich ontwikkelt. Al met al duiden de ING transactiecijfers op een stijging van de vrije consumptie (consumptie exclusief vaste lasten) in het vierde kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder.
Verder vooruitkijkend naar 2024 zal de consument wat verder uit zijn schulp kruipen. Een doorsnee huishouden gaat er na twee jaar van koopkrachtdaling weer op vooruit. De lonen stijgen in 2024 harder dan de prijzen. Zo zullen veruit de meeste huishoudens– mede vanwege een miljardenpakket aan koopkrachtsteun – hun koopkracht zien toenemen. Daarnaast vertoont de Nederlandse huizenmarkt tekenen van herstel, eveneens een gunstig teken voor de consumptie.
Al met al verwacht ING Research in haar nieuwe Outlook 2024 dat de consumptie volgend jaar weer een stijgende lijn zal laten zien.
Links
www.ing.com
www.cbs.nl
Tags
nieuws, interieur, outlook, economie, voorzichtig, optimisme, groei, huishoudens, consumenten, pinbetalingen, foodmarkt, nonfoodmarkt, woningmarkt, consumentenvertrouwen, prognose, transactiecijfers, consumptie, inkomen, besteedbaar, #ing, #cbs, #ingresearch