Circulair tafelblad

Dinsdag 28 september 2021

Het team van Pacha Panels, Circuwall en Flens gaat een circulair tafelblad ontwikkelen, testen en op de markt brengen.
Circulair tafelblad
Circulair tafelblad

Het nieuwe tafelblad moet uniek in zijn soort door toepassing van duurzame materialen en losmaakbare principes, waarmee circulariteit binnen de meubelmarkt het levenslicht kan zien. De partners Pacha Panels, Circuwall en Flens ontvingen hiervoor een subsidie van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Jaarlijks produceert de meubelindustrie honderdduizenden tafelbladen die niet recyclebaar zijn. Voor de productie van tafelbladen worden telkens weer nieuwe grondstoffen gebruikt. Einde levensduur is het niet mogelijk om de toplaag te scheiden van de drager (vaak een spaanplaat). Met het gevolg dat men de grondstoffen niet kan terugwinnen en de materialen in de afvalcontainer of verbrandingsoven belanden met zowel een hoge CO2 uitstoot tot gevolg als het vernietigen van kostbare grondstoffen.

 

Zeker in de kantorenmarkt is te zien dat einde afschrijvingstermijn (vaak al na zeven jaar) de tafelbladen worden vernietigd en men nieuwe bladen aanschaft. 'Aan het einde van hun afschrijvingstermijn heeft het tafelblad nog een aanzienlijke waarde en kan het vaak een tweede of derde leven mee. Door de toplaag te vervangen (refurbishen) kun je de levensduur prima verlengen,' aldus ex-Flinders ceo Geert-Jan Smits van Pacha Panels.

 

Het traject van de drie ketenpartners kent meerdere uitdagingen. Allereerst het werken met zo duurzaam mogelijke materialen. Dit betekent het inzetten van plantaardige materialen, dan wel materialen afkomstig van afvalstromen en materialen waar zo min mogelijk giftige stoffen aan te pas komen. Daarnaast is het de uitdaging het tafelblad circulair te maken. Hiervoor dien je einde levensduur de toplaag van de drager te kunnen scheiden, zodat je alle materialen afzonderlijk weer kan hergebruiken en er geen waardeverlies ontstaat. Tevens is de uitdaging om zo min mogelijk afval tijdens het productieproces te genereren en een slimme oplossing te bedenken voor het restafval.

 

De projectdeelnemers willen het duurzame en circulaire tafelblad samen op de markt te brengen. De toepassing van deze innovatie leidt zo tot minder verbruik van grondstoffen, CO2 uitstoot en draagt bij aan een circulaire economie.

 


Pacha Panels is de leverancier van biobased materialen waarmee circulariteit in de interieur- en woonbranche mogelijk wordt gemaakt. De materialen zijn gemaakt van natuurlijke afvalstromen of snelgroeiende gewassen die veel CO2 opnemen. Ze bevatten geen vervelende (kankerverwekkende) stoffen en zijn volledig herbruikbaar einde levensduur. Pacha Panels is transparant over de herkomst en de samenstelling van de materialen. Einde levensduur maakt het bedrijf de terugname mogelijk en maakt het zich hard voor hergebruik. Bij Pacha Panels werken enthousiaste mensen aan het realiseren van hun droom: het veranderen van de industriestandaard richting circulariteit.


Circuwall is de ontwikkelaar en producent van een nieuw en duurzaam type vloeibare losmaakbare lijm, Circuglue, op basis van een gerecycled bindmiddel. De lijm is oplosmiddelvrij, gifvrij, formaldehydevrij en watergedragen. In het traject zal Circuwall deze lijm ook geschikt maken om houtfineer, HPL en linoleum losmaakbaar te verlijmen op een houten drager.


Flens is toeleverancier voor de interieurbouw, projectinrichting en meubelindustrie. In haar fabriek verwerkt het bedrijf plaatmateriaal tot halffabricaten en complete eindproducten. Zij leveren maatwerk in zowel enkelstuks als serie; van paneel of kast tot volledige projectinrichting. Flens beschikt over een geavanceerd computergestuurd machinepark voor alle voorkomende machinale bewerkingen van plaatmateriaal. Daarnaast hebben zij alle faciliteiten in huis om te lakken, oliën, monteren en het circulaire tafelblad te verpakken.



Links

www.pachapanels.nl
www.circuwall.nl
www.flensbv.nl

Tags

interieur, nieuws, tafel, tafelblad, circulair, duurzaam, hergebruik, grondstoffen,uniek, hout, toeleverancier, #pachapanels, #circuwall, #flensbv, #circuglue, #geertjansmits

Gerelateerd nieuws
Kunst ontmoet functionaliteit
Casimir Ateliers werkt samen met de Belgische designer Maarten De Ceulaer en de Nilufar Gallery uit Milaan. Het resultaat: een reeks sculpturale meubelstukken die design en functionaliteit naadloos samenbrengen.
lees verder
 
Bronzen Cube eert Jan des Bouvrie
lees verder
 
VT Wonen & Design beurs stopt
lees verder
 
Insolvenz voor Loddenkemper
lees verder
Modulaire Collar kasten
De Japanse ontwerper Oki Sato, oprichter van studio Nendo, heeft voor Quodes de Collar-kasten ontworpen. Deze kasten combineren functionaliteit met een sterk grafisch design en bieden eindeloze mogelijkheden voor maatwerk.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden