Circulair met lokale kunstenaars

Maandag 12 juli 2021

Ikea introduceert de Circular Hub: een plek waar meubels worden doorverkocht, hersteld, herverpakt, gedemonteerd of gerecycled - en waar klanten inspiratie kunnen opdoen op het gebied van duurzaamheid.
Circulair met lokale kunstenaars
Circulair met lokale kunstenaars

In de Circular Hub worden producten verkocht die als showmodel zijn gebruikt, beschadigingen hebben opgelopen of zijn geretourneerd. Er zijn ook meubels te vinden die zijn ingeleverd via de Meubel inruilservice - via deze service koopt Ikea meubels die nog in goede staat zijn van klanten terug voor een gereduceerd bedrag. Deze meubels worden indien nodig opgeknapt en zijn te herkennen aan het 'tweede kans'-label. Daarnaast liggen er in de Circular Hub reserve-onderdelen, zoals schroefjes en tafelpoten. Allemaal manieren om de levensduur van producten te verlengen.

 

Ook hoopt Ikea haar klanten te inspireren door haar eigen duurzame processen te tonen zoals herverpakken, (de)monteren en afval recyclen. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat 75% van het afval in de winkels gerecycled wordt. In de toekomst wil het Zweedse woonwarenhuis in de Circular Hub ook de interactie aangaan met klanten en samenwerken met lokale organisaties en sessies faciliteren over duurzaamheid en circulariteit.

 

Voor de lancering van de Circular Hub is Ikea een samenwerking aangegaan met twaalf lokale kunstenaars. Zij zullen elk in een andere vestiging van Ikea inspirerende voorbeelden laten zien van hoe je oude Ikea producten kan veranderen in verrassende nieuwe meubels en zo de levensduur van het meubel kan verlengen. Zo werkt Ikea Amsterdam samen met de Amsterdamse kunstenaar en beeldhouwer Cedric Laquieze (40). Laquieze gaat de staande lamp Nymåne beplakken met kunstbloemen. En Ikea Groningen met de Nederlands-Israëlische kunstenaar en ontwerper Tamar Yogev (33). Ze steekt de Hemnes vitrinekast in een nieuw jasje door middel van mozaïek. Bij ieder kunstwerk zit een handleiding zodat klanten ook zelf aan de slag kunnen gaan.

 

Binnen het concept van de Circular Hub gaat Ikea samenwerken met kringloopwarenhuis Het Goed. Ikea doneert de producten die vanwege ruimtegebrek niet in de Circular Hub kunnen staan aan Het Goed om door te verkopen. Zo gaan er zo min mogelijk producten verloren. Het Goed is de grootste kringloop-keten van Nederland. De sociale onderneming biedt dagelijks aan ruim 1.300 mensen - onder andere met een afstand tot de arbeidsmarkt - een waardevolle arbeidsplek.

 

In 2030 wil Ikea klimaatpositief zijn. Belangrijk daarbij is het realiseren van een beter dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen, waarbij zo min mogelijk impact wordt gemaakt op het milieu. Niet-duurzame consumptie is een van de grootste uitdagingen waar Ikea de verantwoordelijkheid voor wil nemen. Met een breder aanbod van tweedehands producten in de Circular Hub - tegen aantrekkelijke prijzen - wil Ikea duurzame opties voor meer mensen toegankelijk maken, ook voor mensen die geen nieuwe Ikea producten kunnen betalen. In 2030 worden alle producten van Ikea gemaakt volgens circulaire designprincipes: van hernieuwbare en gerecyclede materialen.



Links

www.ikea.nl
www.ikea.com

Tags

meubels, duurzaamheid, nieuws, interieur, recycling, kunstenaars, inspiratie, tweedehands, #ikea, #circularhub, #hetgoed

Gerelateerd nieuws
 
Bronzen Cube eert Jan des Bouvrie
lees verder
 
VT Wonen & Design beurs stopt
lees verder
 
Insolvenz voor Loddenkemper
lees verder
Modulaire Collar kasten
De Japanse ontwerper Oki Sato, oprichter van studio Nendo, heeft voor Quodes de Collar-kasten ontworpen. Deze kasten combineren functionaliteit met een sterk grafisch design en bieden eindeloze mogelijkheden voor maatwerk.
lees verder
 
Woonindustrie: here to stay
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden