In de Europese meubelbranche zijn er op dit moment veel ontwikkelingen gaande. Een groot gedeelte van de productiecapaciteit voor de Europese markt heeft zich verplaatst naar buiten Europa. De productie binnen Europa, voor de lokale en buitenlandse markten stelt steeds hogere eisen aan de vakbekwaamheid, flexibiliteit en inzetbaarheid van de werknemers. Ook is er een tendens om de productie van hoogwaardige meubelwerk in de Europese landen niet langer naar buiten Europa te verplaatsen.
Veel oudere, ervaren werknemers zijn op dit moment werkzaam in de meubelberoepen. Deze groep zal binnenkort met pensioen gaan. Jongeren moeten daarom gestimuleerd worden om perspectief te zien in deze sector. Tegelijkertijd is de mobiliteit van werkers in de EU toegenomen en zal dit naar verwachting blijven doen.
Voor de opleidingen in de meubelbranche liggen er door Europese samenwerking, meer kansen voor uitwisseling van leerlingen tussen opleidingen in de diverse landen.
In het Bolster-Up project werken zeven landen (Duitsland, Nederland, België, Bulgarije, Denemarken, Polen en Roemenië) samen bij het ontwerpen van twee Europese kern-kwalificaties: voor meubelsmaken en meubelstofferen.
Voor Nederland is het Hout- en Meubleringscollege de opleidingspartner in het project. Hoewel de verschillende nationale systemen van beroepsopleidingen sterk variëren, vertonen de werkprocessen en de competentie-eisen natuurlijk ook overeenkomsten. Bolster-Up maakt gebruik van deze overeenkomsten, om op basis hiervan beroepsprofielen te definiëren. Deze zogenaamde kernprofielen kunnen dan dienen om de inhoud van opleidingen te vergelijken en mobiliteit van studenten en werknemers in de meubelbranche te stimuleren.
Meer informatie over het project vindt u op furniture-professions.eu.
Links
furniture-professions.eu
Tags
Opleiding, meubelmaker, meubelstofeerder, meubelmaken, meubelstofferen, meubelbekleding, Brussel, Europa, competentie