'Daarom is gekozen voor een bijpassende vloerbedekking in de vorm van tapijttegels, die door de wijze van plaatsing geen specifieke richting hebben.' De tegels zijn afkomstig van het Duitse Vorwerk.
Met de vloerbedekking op de eerste verdieping borduurt het architectenbureau Mecanoo voort op de vorm van het gebouw, dat niet strak geometrisch of wiskundig is, maar juist wat uitwaaiert. De tapijttegels hebben een trapezium-achtige vorm, waarbij het basisdessin zo is gelegd dat er ook hier geen duidelijke richting wordt aangegeven.
Puzzelstukjes
De tegels zijn ontworpen door de Duitse architect Hadi Teherani. Ze hebben vier zijden, zoals een trapezium en ze kunnen op meerdere manieren als puzzelstukjes tegen elkaar worden gelegd. 'Hoewel Vorwerk een online tool heeft waarmee je de tegels digitaal kunt plaatsen, koos de architect ervoor om dit niet te doen. De projectinrichter moest ter plekke de keuze maken hoe de tegels te plaatsen, bewust niet in dezelfde richting', legt Caroline van Doorn van Mommersteeg uit, het bedrijf dat de producten van Vorwerk in Nederland vertegenwoordigt. 'Aardig detail: de tapijtfabrikant had zelf nooit gedacht aan zo'n vreemde mix van wisselende dessins. Simpelweg omdat tegels eigenlijk nooit worden geproduceerd met kamerbreed tapijt in het achterhoofd. Naast de bijzondere vorm liet Mecanoo de 'Crystal'-tegels uit de 'Freescale'-collectie zeventig procent vergroten, waardoor we kunnen spreken van een XL-formaat. Die sluit weer goed aan bij de natuursteen op de begane grond.'
Links
www.mommersteeg.nl
www.vorwerk.com
Tags
vloer, tapijt, tegel, tapijt, tapijttegel, vloerbedekking