Belgische productie onder druk

Maandag 29 maart 2021

Fedustria stelt dat de Belgische textiel-, hout- en meubelproductie onder druk staat vanwege schaarste aan grondstoffen en stijgende prijzen. Gevolg: vertragingen in de productie, langere levertermijnen en mogelijk duurdere eindproducten.
Belgische productie onder druk
Belgische productie onder druk Belgische productie onder druk

'Sedert geruime tijd hebben de bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie fors te kampen met een beperkte beschikbaarheid aan bepaalde grondstoffen (bv. textielvezels zoals nylon, polyester en acryl, hout en houten plaatmateriaal, schuimvullingen voor matrassen en zetels, enz.) en steeds verder stijgende prijzen. Dit leidt niet alleen tot vertragingen in de productie en langere wachttijden voor de klanten, maar ook tot verdere druk op de marges die door de COVID19-pandemie al een klap hadden gekregen,' zo stelt Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

 

De coronapandemie en de door de verschillende overheden getroffen maatregelen op Belgisch, Europees en internationaal vlak liggen mee aan de oorsprong van de huidige ontwikkelingen, onder meer door de (tijdelijke) sluitingen van bedrijven en productie-eenheden, onderbrekingen in de toeleveringsketens onder andere uit Azië, het wereldwijde tekort aan containers, alsmede handelsbeperkingen binnen Europa enzovoorts. En het Suez-incident met het Ever Given-containerschip - vanmiddag overigens gelukkig weer los gemaakt - maakt het allemaal nog erger.

 

Textiel: forse stijging synthetische textielvezelprijzen sinds eind 2020

 

Bij het begin van de coronacrisis in maart-april 2020 kenden de synthetische textielvezelprijzen een (lichte) daling. Tot het begin van het vierde kwartaal vorig jaar bleven de grondstoffenprijzen op dit iets lagere niveau. Naar het jaareinde toe (november-december 2020) begonnen de textielvezelprijzen geleidelijk aan te stijgen. Deze stijging zette zich begin 2021 versneld door. Polypropyleen kende de meest spectaculaire stijging met +25,7 % (februari 2021 t.o.v. januari 2020), en zelfs +34,0 % tegenover zes maanden geleden (september 2020). Maar ook voor nylon-, polyester- en acrylvezels zijn de prijsstijgingen tussen +7,7 % en +14,6 % aanzienlijk tegenover begin 2020 (januari) en respectievelijk tussen +8,9 % en +20,5 % ten opzichte van september 2020. In maart 2021 ging deze stijgingsgolf onverminderd door.

 

Fa Quix, directeur-generaal Fedustria, licht toe: 'Dit gebeurt allemaal op een moment waarop de textielindustrie nog steeds productieverlies lijdt door de pandemiecrisis en de eraan verbonden beperkende maatregelen. Het is dan ook onnodig te melden dat deze grondstoffenprijsstijgingen extra zwaar doorwegen voor de bedrijven.'

 

Hout en meubel: prijzen voor gezaagd hout, verpakkingshout en plaatmateriaal aan ongeziene hoogtes

 

Grote prijsstijgingen worden ook vastgesteld voor hout en houten plaatmateriaal. Filip De Jaeger, adjunct-directeur-generaal Fedustria, verduidelijkt: 'Verschillende factoren spelen een rol, waardoor de prijzen op een jaar tijd geweldig de hoogte zijn ingegaan: de combinatie van een grote vraag, onder meer door de stijgende populariteit van hout in de bouw, de toegenomen uitvoer naar de Verenigde Staten en China, en bevoorradingsproblemen bij kwaliteitsvol rondhout door de aantasting van naaldhout door de schorskever. Voor (tropisch) hout en plaatmateriaal, in eerste instantie multiplex, dat wordt ingevoerd van buiten de Europese Unie, komen daar nog eens transportproblemen bovenop.'


Ter illustratie verwijst Fedustria naar de houtprijsindex van de Duitse Federatie voor houten verpakkingen, HPE. Deze meldt voor het eerste kwartaal 2021 de volgende stijgingen:

  • Hout voor palletten: +40,5% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020, +20,3% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020;
  • Verpakkingshout: +22,4% op jaarbasis, +17,2% tegenover het vierde kwartaal van 2020;
  • Multiplex: +30,5% op jaarbasis, +21,9% tegenover het vierde kwartaal van 2020;
  • OSB: +28% op jaarbasis, +21,9% tegenover het vierde kwartaal van 2020.

Prijzen voor gezaagd naaldhout zijn, afhankelijk van type en kwaliteit, op een jaar tijd tussen 30% tot 70% in prijs gestegen. Vergelijkbare ontwikkelingen zijn vast te stellen bij andere houtsoorten. Ook de prijzen voor houten plaatmateriaal, zowel voor structurele als decoratieve toepassingen, zijn fors toegenomen. Voor de komende maanden wordt niet dadelijk een kentering in deze ontwikkeling verwacht.

 

Matrassen en zitmeubelen: sterk gestegen prijzen voor vulschuimen en non-wovens

 

De matrassen- en zitmeubelsector lijdt dan weer onder de sterk gestegen prijzen voor vulschuim, dit wegens een al dan niet kunstmatig tekort aan een van de basischemicaliën door een productiestop voor onderhoud en wegens overmacht bij enkele chemieconcerns. Non-wovens, gebruikt voor de pockets bij pocketveren en als interliner tussen schuim en stof of leder, worden nu eerder gebruikt voor de productie van mondmaskers en medische beschermkledij.

 

Vooruitzichten

Voor de komende maanden wordt niet dadelijk een ommekeer verwacht. Hierdoor zien de producenten uit de textiel-, hout- en meubelindustrie zich verplicht om snel gepaste maatregelen te nemen.

 



Links

www.fedustria.be

Tags

Nieuws, interieur, inrichting, woon, wonen, slapen, woning, stof, bekleding, textiel, meubel, hout, stof, fedustria, steun, plaathout, schaarste, prijzen, matrassen, #fedustria, #corona, #covid19

Gerelateerd nieuws
Jaco Hardendood overleden
Afgelopen dinsdagavond 12 november 2024 is in zijn woonplaats Waddinxveen Jaco geheel onverwacht plotseling overleden op 49-jarige leeftijd.
lees verder
 
Vivafloors introduceert Vivaprojects
lees verder
Studio Henk in Haarlem
Studio Henk opent nieuwe winkel in Haarlem aan de Barteljorisstraat. Het is de vijfde winkel in Nederland.
lees verder
Meer vakmensen in opleiding
Helaas daalt de instroom van het aantal leerlingen dat een ambachtsopleiding volgt op MBO-scholen. Tegen deze trend in zijn er dit jaar meer leerlingen in opleidingen voor de ambachtelijke vakken in de interieurbranche.
lees verder
 
Leukste winkel
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden