Is over heel 2013 de omzet van de Belgische meubelindustrie met 3,6 procent gedaald, het eerste kwartaal van 2014 kende een stijging van maar liefst 3,2 procent. Jammer genoeg was dit herstel van korte duur. De verzwakking van de Europese economie en het dalende consumentenvertrouwen hebben ook hun weerslag op de Belgische meubelindustrie. Daardoor zag die in het tweede kwartaal van 2014 haar omzet met 1,5 procent dalen.
Omzet per productgroep
Binnen de Belgische meubelindustrie zijn er duidelijke verschillen in omzet tussen de productgroepen. Vooral de omzet van woonmeubilair (stoelen en zitmeubelen, eetkamer-, slaapkamer-, tuin- en terrasmeubelen) had te lijden onder het tanende consumentenvertrouwen. Tijdens het eerste halfjaar van 2014 daalde de omzet van deze productgroep fors (-10,8%).
Alle andere productgroepen noteerden een omzettoename. De sterkste omzetstijging deed zich voor bij de productgroep kantoor- en winkelmeubelen (+15,9%), die na enkele moeilijke jaren een heropleving kent. Daarnaast deden ook de productgroepen keukenmeubelen (+12,4%) en matrassen en bodems (+7,0%) het verrassend goed.
Bezettingsgraad productiecapaciteit
Tijdens het eerste semester van 2014 investeerde de Belgische meubelindustrie 42 miljoen euro. Dit is 0,2 procent meer dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit in de Belgische meubelindustrie bereikte een dieptepunt van 67,1 procent in het vierde kwartaal van 2013. Sindsdien is deze indicator terug opgeklommen tot 78,6 procent in het tweede kwartaal van 2014.
Consumentenvertrouwen
Het indexcijfer van het consumentenvertrouwen in België verbeterde geleidelijk in de loop van 2013 en bereikte een piek in januari 2014 (-2,6). Begin 2014 stond deze vertrouwensbarometer dus nog op gunstig, maar sindsdien is het onverwacht snel afgebrokkeld. In september 2014 klokte de indicator af op -9,6.
Meubelhandel
Volgens de maandelijkse enquête van de Nationale Bank van België stegen de ontvangen bestellingen in de Belgische meubelhandel tijdens de eerste acht maanden van 2014 met 3,3 procent. Op maandbasis blijven de meubelverkopen in België echter een vrij grillig en volatiel patroon volgen.
Export
Tijdens de eerste zes maanden van 2014 bedroeg de totale Belgische meubeluitvoer 634,6 miljoen euro, wat een daling met 3,4 procent vertegenwoordigt ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De belangrijkste exportmarkten voor de Belgische meubelindustrie zijn momenteel Frankrijk (42% van de totale meubeluitvoer), Nederland (28,1%) en Duitsland (9,1%). In lijn met het positieve consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk is ook de Belgische meubelexport naar dit land fors toegenomen, met maar liefst 19 procent.
Verwachte groei
Volgens het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en het Federaal Planbureau kan de groei van de Belgische economie in 2014 worden geschat op 1,1 procent. In 2015 zou de economische groei in België aantrekken tot 1,5 procent.
Op sectorniveau verwacht Fedustria dat de invloed van de verwachte conjunctuurverbetering waarschijnlijk niet meer voelbaar is in 2014. De meubelsector reageert als producent van duurzame consumptiegoederen immers steeds met wat vertraging op de macro-economische conjunctuurbewegingen. Bovendien is het consumentenvertrouwen nog een onzekere factor. Economische groei is op zich onvoldoende voor een sector die sterk afhankelijk is van de particuliere consumptie. Daarvoor is toch ook een verbetering van het consumentenvertrouwen nodig.
Links
www.fedustria.be
Tags
meubel, meubelindustrie, meubelhandel, meubeluitvoer, meubelexport, woonmeubilair, woonmeubel, zitmeubel, bank, stoel, kantoormeubel, winkelmeubel, matras, bedbodem