Dragon bench, de eerste 3D-geprinte metalen bank van Nederlander Joris Laarman
Amsterdam krijgt een expositieruimte die met een 3D-printer is gemaakt. In 2016 moet dit gebouw klaar zijn en ruimte bieden aan musea om tijdelijke exposities te houden. Het gebouw komt waarschijnlijk aan de Zuidas te staan. Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture in Amsterdam bedacht vorig jaar het zogeheten landscape house, een gebouw dat uit één stuk door een 3D-printer wordt opgeleverd. Hij ontwierp een printtechniek om zand of vermalen steen met behulp van een speciale vloeistof in de gewenste vorm te verharden. De Italiaanse printer wordt naar Nederland gehaald en eerst getest. Ruijssenaars werkt nu samen met bouwbedrijf BAM en projectontwikkelaar AM Real Estate Development om het printgebouw te realiseren.
Betaalbaar
Op dit moment worden in de Friedman Benda Gallery in New York 3D-geprinte designmeubels van Nederlandse ontwerper Joris Laarman, tentoongesteld. Hoewel het al langer mogelijk is om metalen structuren te printen zorgt een nieuwe techniek ervoor dat dit voor het eerst op een goedkope manier mogelijk is.
Het pronkstuk van de tentoonstelling is de zogenaamde Dragon Bench, een golvende structuur gemaakt van metalen stroken. Het beeld heeft misschien wel het meest weg van een tot leven gekomen tekening van Escher. Volgens Laarman is de Dragon Bench nog maar een voorbode op wat er nog gaat komen: 'It shows what we can do right now.' Hij spreekt van de eerste betaalbare techniek om te 3D-printen in metaal, genaamd MX3D-Metal. En dat belooft een hoop voor de toekomst.
Zien hoe je met een 3D-printer een huis bouwt? Klik op de link hieronder van www.nutech.nl/gadgets/
Links
www.nutech.nl/gadgets/3677336/grote-3d-printer-kan-huis-bouwen-in-24-uur.html
www.nutech.nl
www.numrush.nl
Tags
3D-print, design, meubel