Actieprogramma arbeidsmarkt

Dinsdag 11 april 2023

Brancheorganisatie Inretail heeft een geactualiseerde visie op de arbeidsmarkt tot 2026 ontwikkeld. Door de huidige arbeidskrapte zijn er grote uitdagingen en ook de retail transitie beïnvloedt de sector sterk.
Actieprogramma arbeidsmarkt
Actieprogramma arbeidsmarkt

Tijdens een persbijeenkomst gaf Inretail directeur Jan Meerman aan dat de arbeidsmarkt de komende jaren één van de grootste uitdagingen voor de retail zal zijn. Zo is de verwachting dat door de retailtranisitie zo’n 10% tot 25% van de banen verandert in nieuwe functies of verdwijnt. Dit is het moment om als sector kansen te benutten en te attenderen op de aantrekkingskracht en positieve aspecten. Ook op ondernemingsniveau kunnen werkgevers veel doen.

Inretail beleidsmedewerker Barbara Geerligs presenteerde een actieprogramma rond zeven thema’s, waarvan vier gericht zijn op een aantrekkelijke sector en er drie gericht zijn op bedrijven aantrekkelijk maken voor medewerkers.  

 

Deze maand start een nieuwe imago campagne gericht op generatie Z (ook wel Zoomers, geboren tussen ongveer 1996-2010) en jonge millennials (Generatie Y, geboren tussen 1980 en 1999). Via filmpjes op sociale media wordt deze doelgroep geïnspireerd om te kiezen voor een baan in de non-food retail. De juiste motivatie en houding hebben zegt alles, is de achterliggende gedachte. De positieve werksfeer, afwisseling in werkzaamheden en het vaak leuke klantcontact zijn in de filmscripts verwerkt.

 

De social mediacampagne wordt juist nu gelanceerd, omdat veel jongeren richting de zomer nadenken over hun toekomst en nieuwe wegen inslaan. De meerjarige imagocampagne focust in een later stadium ook op andere doelgroepen en is één van de agendapunten die Inretail heeft opgesteld voor meer aantrekkingskracht van de sector, net als werk maken van de arbeidsvoorwaarden, samenwerking met het onderwijs en een  lobbyagenda gericht op de verantwoordelijkheid van de overheid.  

 

Omdat retail opleidingen een lagere instroom noteren wil de branchevereniging al vanaf de MBO-schoolbanken interesse in de non-food sector nog meer stimuleren. Daarvoor worden de banden met het onderwijs verder versterkt en lopen er projecten met MBO opleidingen als het HMC (Hout- en Meubileringscollege) en Hogeschool Saxion, TMO Management en andere opleidingen.

 

Eind dit jaar moeten er ruim 300 erkende leerbedrijven in de woon retail zijn. Dat is een stijging van 20% en het betekent dat steeds meer jongeren in de sector op stage kunnen en ze al vroeg de sector leren kennen. De ambachtskant van de sector wordt ook belicht in de meerjarige campagne  ‘Maak het in de woonbranche’, waarbij behalve op jongeren ook op zij-instromers wordt gemikt.    

 

App met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Inretail wil het werken in de sector nog aantrekkelijker maken. Daarom werd in de laatste cao een stage vergoeding aan de basisvoorwaarden toegevoegd. De nieuwe samenwerking met Yourcampus past ook bij deze ambitie. De Yourcampus app biedt medewerkers met een account allerlei (financiële) voordelen en mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Inmiddels zijn sinds de start half maart honderden accounts aangemaakt door medewerkers in de sector. Werkgevers kunnen Yourcampus als employee benefit aanbieden en hebben op termijn de mogelijkheid om waarde (in €) op de app te laden die de medewerker naar eigen inzicht kan inzetten voor zijn of haar ontwikkeling, of de aanschaf van diensten of producten.

 

Landelijke agenda

Via de landelijke lobbyagenda blijft Inretail werk maken van belangrijke punten die de aantrekkingskracht van de sector verder verbeteren. Bijvoorbeeld het verkleinen van het verschil tussen de bruto- en nettolonen. Door als overheid de werkkostenregeling verder te verruimen, maar ook  de personeelskortingsregeling, kunnen werkgevers nog meer doen voor hun medewerkers, vindt de brancheorganisatie.   

 

Kansen op ondernemingsniveau

Waar Inretail werk maakt van de sector brede agenda kunnen werkgevers op ondernemingsniveau vol inzetten op thema’s als ‘professionalisering HR-beleid’, ‘scholing en ontwikkeling’ en ‘innovatie van de bedrijfsvoering’.

 

Onderdelen van het professionaliseren van het HR-beleid zijn onder meer de wijze van werving, het gebruiken van een coachende leiderschapsstijl die jongeren aanspreekt en ook het goed en gestructureerd inwerken van nieuwe medewerkers. Voor dit laatste heeft de branchevereniging aanvullend op bestaande instrumenten een speciaal ‘on boarding’ pakket ontwikkeld met momenten en middelen om de eerste fase van een nieuwe baan de in de retail positief en professioneel aan te pakken.

 

Om werken in de retail te stimuleren zal Inretail in de komende maanden ook een banenwinkel openen, zo vertelde Barbara Geerligs, waarvan de pilotversie waarschijnlijk in Deventer zal zijn. Dit is een tijdelijke locatie, waar ondernemers, ondernemersverenigingen, bestaande medewerkers in de retail en geïnteresseerden in een baan elkaar kunnen ontmoeten. Het is de bedoeling om dit op meer locaties te gaan lanceren.

 

Tevens is er aandacht voor het behoud van bestaande werknemers, waar ook een speciaal pakket is samengesteld ("open je blik") door de specialisten van de branchevereniging. Behoud van werknemers moet voor ondernemers ook een belangrijk aandachtspunt zijn, waar zeker nog verbetering mogelijk is.

 

Innovatie van de bedrijfsvoering gaat onder andere over technologische ontwikkelingen die geïmplementeerd kunnen worden, over samenwerking tussen andere bedrijven en het uitbesteden van bijvoorbeeld administratieve taken, waardoor meer ruimte ontstaat voor werkzaamheden die nu onder druk staan.

 

Onderzoek vormt basis

De in bovenstaande tekst geschetste kansen en instrumenten zijn geselecteerd uit het totaal dat in de geactualiseerde visie op de arbeidsmarkt ontwikkelingen beschreven wordt. Onder meer onderzoek van Panteia vormt het fundament onder deze visie die Inretail heeft uitgewerkt voor de komende jaren. Hiervoor werden ook gesprekken gevoerd met ondernemers, arbeidsmarktdeskundigen, een klankbordgroep van HR-managers en het bestuur en de Ledenraad van de branchevereniging.



Links

www.inretail.nl
www.interieur-vakman.nl
www.werkindewinkel.nl
www.vacaturesitewonen.nl

Tags

nieuws, interieur, scholing, arbeidsmarkt, personeel, HR, personeelszaken, werving, retail, transitie, behoud, professionalisering, HRbeleid, plan, strategie, campagne, socialmedia, jongeren, sector, ondernemers, branchevereniging, #inretail, #maakhetindewoonbranche

Gerelateerd nieuws
Winst voor Home Fashion Group
Ondanks een omzetdaling heef de Home Fashion Group het jaar 2023 met een winst afgesloten.
lees verder
Wonen in de min
De CBS-omzetcijfers voor de Nederlandse retail van november 2024 zijn bekend. De omzet groeide 2,2% ten opzichte van november 2023, het volume was 0,3% hoger. Non-food groeide met 4,4%, de meubels en woninginrichting daalden echter flink.
lees verder
Januari beurzen 2025
Na de feestdagen gaat het nieuwe jaar deze week volop van start. In januari vinden meerdere beurzen plaats in binnen en buitenland. Hier kunnen interieurprofessionals inspiratie opdoen en van gedachten wisselen met bestaande en nieuwe contacten.
lees verder
Noppes wordt Rataplan
Kringloopwinkels Noppes en Rataplan gaan samen verder onder de naam Rataplan.
lees verder
Belgische directeur Leenbakker
De Homefashion Group heeft Thierry Leys aangesteld als de nieuwe directeur voor Leen Bakker in België.
lees verder

Ontvang het allerlaatste interieurnieuws dagelijks in uw mailbox!

Vul uw e-mailadres in en ontvang dagelijks het allerlaatste interieurnieuws van uw voorkeuren.

aanmelden
Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden