Zij boekten in het vierde kwartaal een omzetdaling van 1,9 procent. De winkels in textielsupermarkten (4 procent), doe-het-zelfartikelen (5,5 procent) en consumentenelektronica (2,1 procent) zagen hun omzet toenemen. De omzet van de winkels in huishoudelijke artikelen, bovenkleding en drogisterijen was gelijk of liep terug.
Postorderbedrijven en internetwinkels noteerden een omzettoename van 9,2 procent.
De prijzen in de detailhandel waren 0,2 procent lager, terwijl het volume 0,1 procent lager was. Bij de non-foodwinkels daalden de prijzen gemiddeld 0,4 procent, het volume was 0,7 procent groter.
De non-food winkels zetten de trend van 2013 door: na een dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 werd de krimp in de loop van het jaar steeds kleiner. Vooral de winkels in doe-het-zelfartikelen presteerden beter. Sinds het vierde kwartaal van 2006 was de groei van de omzet in deze branche niet zo hoog. Vooral in februari en maart, waarin het relatief droog en warm weer was, was de omzetgroei sterk. Deze verbetering sluit aan bij de stijging van het aantal woningverkopen in de afgelopen maanden.
De winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden de eerste omzetdaling sinds begin 2010. De verkopen in deze winkels liepen al langer terug, maar hogere prijzen compenseerden deze krimp. In het afgelopen half jaar stegen de prijzen echter steeds minder sterk, terwijl de hoeveelheid verkochte artikelen bleef dalen. De krimp in het eerste kwartaal van 2014 werd met name veroorzaakt door een forse daling van de omzet in de maand maart. De paasaankopen werden vorig jaar voornamelijk in de laatste week van maart gedaan en dit jaar vooral in april. Bovendien was de samenstelling van de koopdagen minder gunstig dan in maart vorig jaar. Na correctie voor deze effecten was de omzet in maart iets hoger dan een jaar geleden.
Links
www.cbs.nl
Tags
omzet, detailhandel, woninginrichting, winkel